'Ύποπτο' κρούσμα του βακτηρίου e.coli, εντοπίστηκε και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία 53χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία, η οποία έκανε διακοπές στους Παξούς και εμφάνισε ήπια γαστρεντερίτιδα.

Απευθύνθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου - για προληπτικούς λόγους - της έγινε λήψη δείγματος, το οποίο εστάλη στην Αθήνα για εργαστηριακή ανάλυση.

Η Γερμανίδα αναχώρησε για τη χώρα της. Πηγές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν ότι το βακτήριο μεταδίδεται πολύ δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε σχετικά με κρούσμα γαστρεντερίτιδας σε Γερμανίδα τουρίστρια, η οποία, κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, εμφάνισε συμπτώματα και απευθύνθηκε στις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας. Η περίοδος επώασης υποδηλώνει λοίμωξη εκτός Ελλάδας.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι είχε μολυνθεί με εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο, συμβατό με το στέλεχος που έχει προκαλέσει την επιδημία στη Γερμανία από τις αρχές Μαΐου. Η ασθενής έχει ήδη επιστρέψει στην πατρίδα της σε καλή κατάσταση.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τις αρχές δημόσιας υγείας της χώρας, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επιδημίας και έχει ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας για την ανίχνευση παρόμοιων περιστατικών σε τουρίστες από τη Γερμανία.

Επισημαίνεται ότι δεν έχει δηλωθεί άλλο πιθανό κρούσμα γαστρεντερίτιδας από την ίδια ή άλλη περιοχή της χώρας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης κανόνων υγιεινής κατά τη διαχείριση τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: http://www.keelpno.gr/.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''
Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος «Ostex»