Η γρίπη των πτηνών δείχνει σημάδια επανάκαμψης, ενώ μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί ενδεχομένως να εξαπλώνεται στην Ασία, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ποικιλομορφία εμφανίστηκε στο Βιετνάμ και την Κίνα και δεν μπορεί να προβλεφθεί ο κίνδυνος για τους ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι κτηνιατρικής.

Κυκλοφορία του ιού στο Βιετνάμ απειλεί την Ταϋλάνδη, τη Μαλαισία και τη Καμπότζη, όπου 8 άνθρωποι πέθαναν μετά τη λοίμωξη, φέτος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η γρίπη των πτηνών εξουδετέρωσε 331 ανθρώπους από το 2003.

Ο ιός είχε εξαλειφτεί σε περισσότερες από 63 χώρες που επηρεάστηκαν στην κορύφωση του ιού το 2006, αλλά παραμένει ενδημικός στο Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται ξανά από το 2008 λόγω των μετακινήσεων των πουλιών, δήλωσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), Juan Lubroth.

Τα άγρια πουλιά μπορεί να εισάγουν τον ιό, αλλά οι πράξεις των ανθρώπων στην παραγωγή και το εμπόριο των πουλερικών τον μεταδίδουν.

Ο Mr Lubroth, δήλωσε ότι το νέο στέλεχος μόλυνε τις περισσότερες περιοχές του βόρειου και κεντρικού Βιετνάμ και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την Ιαπωνία και την Κορέα.

Ο FAO καλεί τις χώρες σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση έναντι μιας επανεμφάνισης του ιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό