Προβληματισμό προκαλούν δύο θάνατοι στην περιοχή της Σαγκάης, από ένα στέλεχος γρίπης των πτηνών για το οποίο δεν είχαν αναφερθεί μέχρι σήμερα κρούσματα σε ανθρώπους.

Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι μικρός.

Με δεδομένο ότι κανείς από τους συγγενείς των θυμάτων δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, ο ιός H7N9 δεν δείχνει να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

'Ο κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία είναι μικρός, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα κ. Τίμοθι Ο' Λϊρι.

Τα δύο θύματα ήταν ηλικίας 27 και 87 ετών. Είχαν προσβληθεί από τον ιό στα τέλη Φεβρουαρίου και υπέκυψαν στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Σχεδιασμού.

Μία γυναίκα στο Ανούι, κοντά στη Σαγκάη, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Και οι τρεις ασθενείς εμφάνισαν πρώτα βήχα και αργότερα πνευμονία.

Οι κινεζικές αρχές δεν διευκρίνισαν πώς τα θύματα ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Ο H7N9 ήταν γνωστός στα πτηνά, θεωρούνταν όμως υπότυπος χαμηλής παθογένειας. Η συντριπτική πλειονότητα ανθρώπινων θυμάτων από γρίπη των πτηνών αντιστοιχεί στον υπότυπο H5N1, ο οποίος είχε προσβάλλει το 2003 τεράστιο αριθμό πτηνών στην Ασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο