Η ωκυτοκίνη, αλλιώς και ‘’ορμόνη της αγάπης’’, επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο που την επηρεάζει το αλκοόλ, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνη ενισχύει κοινωνικά θετικές συμπεριφορές, όπως γενναιοδωρία, αλτρουισμό και ενσυναίσθηση και καθιστά τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να εμπιστεύονται τους άλλους.

Η ερευνητική ομάδα του University of Birmingham ανέλυσε υπάρχουσες έρευνες για την ωκυτοκίνη και το αλκοόλ και ανακάλυψε σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δυο ουσιών, δήλωσε ο ερευνητής Ian Mitchell, του School of Psychology.

Φαίνεται πως στοχεύουν διαφορετικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο αλλά προκαλούν κοινές δράσεις στη μετάδοση του αμινοξέως GABA στον προμετωπιαίο φλοιό και στο δρεπανοειδές σύστημα.

Αυτά τα νευρικά κυκλώματα ελέγχουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το στρες ή το άγχος, ιδιαίτερα σε κοινωνικές περιστάσεις όπως οι συνεντεύξεις ή ενδεχομένως ακόμα και το θάρρος να ζητήσουμε από κάποιον να βγει ραντεβού με εμάς.

Η λήψη ουσιών όπως της ωκυτοκίνης και του αλκοόλ μπορεί να κάνει τις συγκεκριμένες καταστάσεις να φαίνονται λιγότερο τρομακτικές.

Ο ερευνητής Steven Gillespie δεν πιστεύει ότι μελλοντικά θα δούμε να χρησιμοποιείται η ωκυτοκίνη ως εναλλακτική λύση στο αλκοόλ, αλλά η ουσία, εκτός αισθηματικών θεμάτων, έχει πιθανή χρήση στην αντιμετώπιση ψυχολογικών και ψυχιατρικών καταστάσεων.

Η κατανόηση του τρόπου που η ωκυτοκίνη καταστέλλει ορισμένες συμπεριφορές και αλλάζει τη συμπεριφορά μας θα μπορούσε να παρέχει σημαντικά οφέλη σε πολλούς ανθρώπους, δήλωσε ο ερευνητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neuroscience and Biobehavioral Reviews.’’

 

Πηγές:
‘’Neuroscience and Biobehavioral Reviews.’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συναγερμός από ευρωπαϊκούς κολοσσούς του φαρμάκου για τους δασμούς Τραμπ
ΙΣΑ: 5.400 γιατροί έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια - Μπορεί να αναστραφεί το brain drain;
Αύξηση περιστατικών βαριάς βρογχιολίτιδας σε ΜΕΘ Παίδων μετά την πανδημία [μελέτη]