Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για μόλυνση μίας γυναίκας από ηπατίτιδα Β, μετά από μετάγγιση αίματος. Πρόκειται για μία 60χρονη, η οποία είχε νοσηλευτεί τον περασμένο Αύγουστο στο νοσοκομείο ‘Αττικόν’.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Υγείας σχετικά με το περιστατικό, αναφέρονται τα εξής:

‘Ο μοριακός έλεγχος για το αίμα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με κάλυψη μέχρι και 70%, παρά το γεγονός, ότι η διαδικασία προμήθειας, που δια νόμου ανετέθη σε Διακομματική Επιτροπή, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την τελική της απόφαση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαγωνισμό, που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην ιστορία του Υπουργείου Υγείας και με τον οποίο θα λειτουργούν συνολικά 9 Κέντρα Μοριακού Ελέγχου σε όλη τη χώρα.

Ο διαγωνισμός θα είχε ολοκληρωθεί, εάν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές, όπου έπρεπε να επανασυγκροτηθεί με βάση την σύνθεση της νέας Βουλής. Η νέα σύνθεση της διακομματικής επιτροπής έχει ήδη υπογραφεί από τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Υγείας, Οικονομίας και Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στο συμβάν, ενημερωθήκαμε σήμερα το πρωί από το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι εντοπίσθηκε ασθενής, στον οποίο υπήρξαν ενδείξεις για ηπατίτιδα Β. Η ασθενής αυτή είχε νοσηλευτεί τον Αύγουστο του 2007 στο Νοσοκομείο ‘Αττικόν’ και ο εντοπισμός της μόλυνσης έγινε στο Νοσοκομείο Σπάρτης στις 4 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η μετάδοση της ηπατίτιδας Β΄ στην παραπάνω ασθενή, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί τα τελικά στοιχεία. Το δείγμα απεστάλη σήμερα προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, όπου διενεργείται ο σχετικός έλεγχος’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο