Παγκοσμίου φήμης επιστήμονες συμφωνούν ότι «υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα σε ανθρώπους που επιβεβαιώνουν με συνέπεια το χρήσιμο ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους και τη διαχείρισή του.» Στo πλαίσιo του 34ου Διεθνούς Συμποσίου για το Διαβήτη και τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, τέσσερις διακεκριμένοι στον τομέα τους εμπειρογνώμονες, κλήθηκαν από τους διοργανωτές να συμμετάσχουν σε ένα διαφωτιστικό στρογγυλό τραπέζι με θέμα συζήτησης τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και το ρόλο τους στην παχυσαρκία και την επιδημία του διαβήτη.

Το 34ο Διεθνές Συμπόσιο για το Διαβήτη και τη Διατροφή, το οποίο διοργανώθηκε από την Ομάδας Μελέτης για τον Διαβήτη και τη Διατροφή (Diabetes and Nutrition Study Group, DNSG) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes, EASD), συγκέντρωσε παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες υγείας της διατροφής και του διαβήτη από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις με τις πιο σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη.

Στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Γλυκιά ζωή: Μπορούν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά να βοηθήσουν στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη;», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Ιουλίου, ο Καθηγητής Fred Brouns, η Δρ France Bellisle, o Kαθηγητής Peter Rogers, και ο Δρ James O. Hill, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων σχετικών μελετών τους1, 2, 3 και τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του βάρους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πάνελ, οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας σε ανθρώπους και οι συστηματικές ανασκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το 2016, προσθέτουν επιπλέον αξία σε μία ήδη πλούσια δεξαμενή δεδομένων που έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και τα τρόφιμα και ποτά που τα περιέχουν, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη σακχάρων και ενέργειας (θερμίδων), όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός προγράμματος ελέγχου του βάρους, αντικαθιστώντας τα σάκχαρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές του πάνελ τόνισαν ότι «Με βάση ισχυρά δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός διαιτητικού προγράμματος ελέγχου του βάρους, τα τρόφιμα και ποτά που γλυκαίνονται με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τη συνολική θερμιδική τους πρόσληψη, διατηρώντας παράλληλα την επιθυμητή γλυκιά γεύση στα αγαπημένα τους τρόφιμα και ποτά.»

Σε αντίθεση με ό,τι συχνά πιστεύεται, αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες δεν δείχνουν ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφίμων και ποτών που περιέχουν ζάχαρη. Τα άτομα που ξεκινούν να χρησιμοποιούν ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά φαίνεται να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους, προς όφελος ενός συνολικά βελτιωμένου διατροφικού προτύπου. Παρέχοντας γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, οι επιλογές με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ώστε τα άτομα να κάνουν έξυπνες επιλογές χωρίς να κάνουν συμβιβασμούς στην ευχαρίστηση της γλυκιάς γεύσης και ταυτόχρονα να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μιας ισορροπημένη διατροφή και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Πηγές: 1 Rogers PJ. et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int J Obes (Lond). 2016 Mar;40(3):381-94. doi: 10.1038/ijo.2015.177. Epub 2015 Sep 14
2 Peters JC, Beck J, Cardel M, Wyatt H, Foster G, Pan Z, Wojtanowski A, Vander Veur S, Herring S, Brill C, Hill J, The Effects of Water and Non-Nutritive Sweetened Beverages on Weight Loss and Weight Maintenance: A Randomized Clinical Trial. Obesity (Silver Spring). 2016 Feb;24(2):297-304. doi: 10.1002/oby.21327. Epub 2015 Dec 26
3 Bellisle F. Intense Sweeteners, Appetite for the Sweet Taste, and Relationship to Weight Management. Curr Obes Rep. 2015;4(1):106-10. doi: 10.1007/s13679-014-0133-8