Άνθρωποι που έχουν περισσότερες εξάρσεις ακμής στην εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να γερνούν πιο αργά, αναφέρει νέα έρευνα του King's College London.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology συνδέει τα μακρύτερα τελομερή που έχουν οι άνθρωποι με υψηλοτέρα επίπεδα ακμής με πιο αργή διαδικασία γήρανσης αργότερα.

Ο ερευνητής Dr. Simone Ribero, δήλωσε ότι οι δερματολόγοι από καιρό εικάζουν ότι υψηλά επίπεδα ακμής σημαίνουν πιο αργή διαδικασία γήρανσης. Ωστόσο, σημειώνει ότι τα τελευταία ευρήματα είναι πιο καταληκτικά.

Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών στα λευκά αιμοσφαίρια 1.205 διδύμων. Μετά από στατιστική ανάλυση, παρατήρησαν ότι λευκά αιμοσφαίρια με μακρύτερο μήκος τελομερών ήταν πιο προστατευμένα έναντι της εκφύλισης των κυττάρων που τελικά οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρατος.

Ο Dr. Ribero πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αιτία θα μπορούσε να συνδέεται με το μήκος των τελομερών, που φαίνεται να διαφέρει σε όσους πάσχουν από ακμή και σημαίνει ότι τα κύτταρά τους ενδεχομένως μπορεί να προστατεύονται από τη γήρανση. Πρόσθεσε ότι κοιτάζοντας βιοψίες δέρματος άρχισε να κατανοεί τις γονιδιακές εκφράσεις που συνδέονται με αυτό.

Ο ερευνητής αναφέρει ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν ορισμένες γονιδιακές οδοί παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

 

Πηγές:
Journal of Investigative Dermatology.