Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι χρήση πολλών πλατφορμών social media μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι σε σύγκριση με το συνολικό χρόνο που περνούσαν οι συμμετέχοντες στα social media, η χρήση πολλών πλατφορμών συνδεόταν πιο ισχυρά με την κατάθλιψη και το άγχος σε νέους ενήλικες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ανέφεραν χρήση 7 έως 11 πλατφορμών κοινωνικών δικτύων είχαν περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν 0 έως 2 πλατφόρμες, ακόμα και μετά την προσαρμογή για το συνολικό χρόνο που περνούσαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο ερευνητής Brian Primack, του University of Pittsburgh, δήλωσε ότι η σχέση είναι αρκετά ισχυρή ώστε οι γιατροί να σκέφτονται να ρωτούν τους ασθενείς τους με κατάθλιψη και άγχος σχετικά με τη χρήση πολλών πλατφορμών κοινωνικών δικτύων και να τους συμβουλεύουν ότι αυτή η  χρήση μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τα συμπτώματά τους.

Στην έρευνα περιλήφθησαν 1.787 Αμερικανοί ενήλικες, 19 έως 32 ετών. Χρησιμοποιήθηκε εργαλείο διάγνωσης της κατάθλιψης και ερωτηματολόγια για τον καθορισμό της χρήσης των κοινωνικών δικτύων.

Τα ερωτηματολόγια ζητούσαν απαντήσεις για τις 11 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όταν έγινε η έρευνα.

Συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν 7 έως 11 πλατφόρμες είχαν 3,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης σε σχέση με ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν 0 έως 2 πλατφόρμες, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behaviour.

Όσοι χρησιμοποιούσαν τις περισσότερες πλατφόρμες είχαν 3,3 περισσότερες πιθανότητες υψηλών επιπέδων συμπτωμάτων άγχους σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν το μικρότερο αριθμό πλατφορμών.

Πηγές:
Computers in Human Behaviour.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας