Κινέζος ειδικός στις νόσους του αναπνευστικού δηλώνει ότι ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει δείξει σημάδια μετάλλαξης και θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη επαγρύπνησης σε μια περίοδο που η εποχιακή γρίπη των ανθρώπων είναι στην κορύφωσή της.

Όταν υπάρχει γύρω μας η γρίπη των πτηνών και εμφανίζεται η γρίπη των ανθρώπων, θα αυξηθούν οι πιθανότητες να εξελιχθεί η γρίπη των πτηνών σε γρίπη των ανθρώπων, δήλωσε ο Zhong Nanshan, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Νόσων στην επαρχία Guangdong της Κίνας.

Ο ερευνητής σημειώνει πως οι άνθρωποι που έχασαν πέρσι και φέτος τη ζωή τους από τη γρίπη των πτηνών ήταν πολύ φτωχοί για να αναζητήσουν θεραπεία. Αν συμβεί σε κάποιον να έχει υψηλό πυρετό και πνευμονία θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία σύντομα, δηλώνει ο ειδικός.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την εποχιακή γρίπη, γιατί θα μπορούσε να αναμιχθεί με θανατηφόρο νέο στέλεχος,, όπως ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1. Τέτοιο υβρίδιο θα μπορούσε να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και να έχει μεγάλη δύναμη ως προς τη θνησιμότητα.

Ο ειδικός θεωρεί πως ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει δείξει σημάδια μετάλλαξης.

Αν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν λάβουν αγωγή σύντομα μπορούν εύκολα να πεθάνουν, εξηγεί ο ειδικός.

Φέτος στην Κίνα πέθαναν από τον ιό τρεις Κινέζοι μετά από επαφή τους με πουλερικά. Ωστόσο, ο Π.Ο.Υ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στις τρεις περιπτώσεις.

Αν και ο ιός Η5Ν1 έχει μολύνει μόνο 368 ανθρώπους παγκοσμίως από το 2003, το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλό, καθώς 234 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!