Νέα έρευνα προειδοποιεί όσους έχουν τη συνήθεια να τρώνε σνακ στη μέση της νύχτας ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη, καθώς η συνήθεια αυτή διαταράσσει τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού.

Αυτό οδηγεί σε υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και καρδιακά προβλήματα, καθώς ο οργανισμός είναι εκτός συγχρονισμού  με τον 24ωρο κύκλο.

Ο Ruud Buijs, καθηγητής στο University of Mexico, δήλωσε ότι το γεγονός πως μπορούμε να αγνοήσουμε το βιολογικό μας ρολόι είναι σημαντικό για την επιβίωση. Μπορούμε να αποφασίσουμε να κοιμηθούμε την ημέρα όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι ή αποφεύγουμε τον κίνδυνο τη νύχτα.

Ωστόσο, αν το κάνει κάποιος συχνά- όπως με εργασία σε βάρδιες, με το  jet lag, ή το ξενύχτι—βλάπτει την υγεία του μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα όταν τρώει σε στιγμές που θα πρέπει να κοιμάται.

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντικούς που υποβλήθηκαν σε μια πρόκληση. Τους χορηγήθηκε φαγητό στην αρχή της φάσης χαλάρωσης (ημέρα) και στην ενεργή φάση (νύχτα).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά τη χορήγηση τροφής στην αρχή της περιόδου χαλάρωσης, το επίπεδο λιπιδίων αυξήθηκε πιο πολύ σε σχέση με όταν τους χορηγήθηκε τροφή στην αρχή της ενεργής φάσης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology, δεν αποκάλυψε αλλαγή στα επίπεδα λιπιδίων όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν την περιοχή του εγκεφάλου των ποντικών που ελέγχει τον 24ωρο κύκλο.

Ήταν εμφανές, ότι η παρουσία των λιπιδίων σε υψηλά επίπεδα δεν επηρέαζε μόνο το ρυθμό του μεταβολισμού, αλλά αύξανε και την πιθανότητα διαφόρων καρδιοπαθειών και διαβήτη.

Πηγές:
Experimental Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο