Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου, ιδιαίτερα αν διαγνωστούν πριν την ηλικία των 10 ετών, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 παρακολουθήθηκαν στη Σουηδία για 10 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Οι ασθενείς συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου περισσότερων των 135.000 ανθρώπων χωρίς διαβήτη.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 16 χρόνια μικρότερο, κατά μέσον όρο, σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με διαβήτη πριν την ηλικία των 10 ετών.

Όσοι διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία πέθαναν κατά μέσον όρο 10 χρόνια νωρίτερα από ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 ήταν πολύ περισσότερο πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα καρδιάς.

Ο Araz Rawshani, του University of Gothenburg, τόνισε ότι αν και ο σχετικός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου είναι αυξημένος μετά την πρώιμη διάγνωση διαβήτη, ο απόλυτος κίνδυνος είναι χαμηλός.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ασθενείς που διαγνώστηκαν με διαβήτη πριν την ηλικία των 10 ετών είχαν 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων καρδιάς. Τα επίπεδα κινδύνου ήταν περίπου 6 φορές υψηλότερα σε ανθρώπους των οποίων ο διαβήτης τύπου 1 διαγνώστηκε μεταξύ 26 και 30 ετών.

Άνθρωποι με διαβήτη που εμφανίστηκε σε μικρή ηλικία, ήταν επίσης κατά 4 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια ήταν πάνω από 7 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Όσοι διαγνώστηκαν μεταξύ 26 και 30 ετών είχαν τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια ή άλλα αίτια, έδειξαν τα ευρήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα