Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτές τις ομάδες εξετάζοντας τα αποτελέσματα 1,5 εκατομμυρίων ερωτηματολογίων προσωπικότητας μέσω υπολογιστή, δήλωσε ο ερευνητής Martin Gerlach του Northwestern University.

Τα ερωτηματολόγια αξιολόγησαν τον καθένα για 5 γνωστά χαρακτηριστικά προσωπικότητας: νευρωτισμό, εξωστρέφεια, συγκαταβατικότητα, ανοιχτοσύνη, και ευσυνειδησία.

Η ερευνητική ομάδα έβαλε τα δεδομένα στον υπολογιστή για να διαπιστώσει αν οι άνθρωποι τείνουν να ομαδοποιούνται γύρω από παρόμοια επίπεδα κοινών χαρακτηριστικών προσωπικότητας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τουλάχιστον 4 ομάδες:

Η πρώτη είναι ο ‘’μέσος’’ τύπος προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από μέσα σκορ σε όλα τα χαρακτηριστικά.

Οι άλλες 3 ομάδες είναι οργανωμένες γύρω από τα χαρακτηριστικά του νευρωτισμού και της εξωστρέφειας.

‘’Εγκρατείς’’ προσωπικότητες- είναι σταθερές συναισθηματικά αλλά όχι ιδιαίτερα εξωστρεφείς. Είναι κάπως συγκαταβατικοί και ευσυνείδητοι.
‘’Εγωκεντρικές’’ προσωπικότητες- έχουν υψηλό σκορ στην εξωστρέφεια και κάτω από το μέσον όρο στην ανοιχτοσύνη, στη συγκαταβατικότητα και στην ευσυνειδησία.
‘’Πρότυπο’’- σκορ χαμηλά σε νευρωτισμό και υψηλά σε όλα τα άλλα χαρακτηριστικά. Είναι καλοί στην οργάνωση και στην συγκαταβατικότητα.
Δεν ανήκει ο καθένας σε έναν από αυτούς τους τύπους προσωπικότητας, πρόσθεσε ο ερευνητής, και ορισμένοι μπορεί ενδεχομένως ακόμα να βρίσκονται μεταξύ 2 από αυτούς.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος δεν είναι γραμμένος ανεξίτηλα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εικάζουν ότι όσο πιο νέος είναι κάποιος τόσο πιο πιθανό είναι να ανήκει στην ‘’εγωκεντρική’’ κατηγορία. Με τον καιρό αρκετοί από αυτούς θα εξελιχθούν σε ‘’πρότυπο’’.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Πηγές:
Nature Human Behavior.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με κίνδυνο για την καρδιά [μελέτη]
Κίρρωση του ήπατος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Eνόχληση, πόνος, κάψιμο, ερεθισμός λαιμού και άνοιξη