Εξι ώρες είναι η ελάχιστη ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάποιος να κοιμάται τη νύχτα για να έχει υγιή καρδιά, αναφέρει νέα έρευνα

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου και η φτωχή ποιότητά του αυξάνουν τις πιθανότητες πρώιμης συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες-η οποία αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Jose Ordovas, του National Center for Cardiovascular Research στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι η νέα έρευνα τονίζει ότι πρέπει να περιλάβουμε τον ύπνο ως ένα από τα όπλα κατά της καρδιοπάθειας.

Στη νέα έρευνα, εξετάστηκε η υγεία των αρτηριών 4.000 Ισπανών. Οι συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 46 έτη δεν είχαν καρδιοπάθεια στην έναρξη της έρευνας.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση. Ωστόσο, άνθρωποι που κοιμόνταν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρτηριοσκλήρυνση σε όλο το σώμα σε σχέση με όσους κοιμόνταν 7-8 ώρες τη νύχτα.

Ούτε ο πολύς ύπνος ήταν πολύ καλός για την καρδιά. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι γυναίκες που κοιμόνταν περισσότερο από 8 ώρες τη νύχτα είχαν αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

Συμμετέχοντες με φτωχή ποιότητα ύπνου είχαν επίσης 34% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρτηριοσκλήρυνση σε σύγκριση με αυτούς που είχαν καλή ποιότητα ύπνου.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι ο αντικειμενικά μετρήσιμος ύπνος συνδέεται ανεξάρτητα με την αρτηριοσκληρυνση  στο σώμα και όχι μόνο στην καρδιά.

Άνθρωποι με βραχύ και φτωχής ποιότητας ύπνο επίσης έτειναν να καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης και αλκοόλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

 

Πηγές:
American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα