Η γενετική προδιάθεση σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης θα μπορούσε να παίζει ρόλο στην εμφάνιση σημαντικών καρδιακών προβλημάτων στους άντρες, όπως θρόμβωσης και καρδιακής ανεπάρκειας, ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The BMJ.

Τα ευρήματα ενδεχομένως μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε άντρες που λαμβάνουν συμπληρώματα τεστοστερόνης.

Ορισμένες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι ενδογενής τεστοστερόνη συνδέεται θετικά με καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα στους άντρες.

Δεν είναι σαφές αν η τεστοστερόνη έχει αιτιατό ρόλο στην εμφάνιση καρδιοπάθειας, αλλά είναι σημαντική ερώτηση για τη δημόσια υγεία.

Με την τεχνική Μενδελιανή τυχαιοποίηση,, οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Mary Schooling του University of Hong Kong, ανέλυσαν γενετικές ποικιλομορφίες που προβλέπουν επίπεδα τεστοστερόνης και τις σχέσεις τους με θρόμβους, καρδιακή ανεπάρκεια και έμφραγμα σε σχεδόν 400.000 άντρες και γυναίκες από μεγάλη έρευνα γονιδιώματος.

Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 40 έως 75 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στους άντρες η ενδογενής τεστοστερόνη συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά όχι εμφράγματος.

Στη μελέτη επικύρωσης, ενδογενής τεστοστερόνη συνδεόταν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα. Οι σχέσεις ήταν λιγότερο εμφανείς στις γυναίκες.

Παρά τους περιορισμούς, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα επεκτείνουν και συμπληρώνουν προηγούμενα και υποδεικνύουν ότι η ενδογενής τεστοστερόνη είναι αρνητική για τον  θρομβοεμβολισμό, την  καρδιακή ανεπάρκεια και το έμφραγμα, ειδικά στους άντρες.

Πηγές:
The BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]