΄΄Χρέος της κάθε γυναίκας πρέπει να είναι η αναγνώριση της μοναδικότητάς της και η συστηματική φροντίδα της υγείας της ακόμα και μέσα στους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία της COVID-19''.

Αυτό υπογραμμίζει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «κρούοντας» το καμπανάκι κινδύνου για την συχνή αμέλεια που επιδεικνύεται τον τελευταίο καιρό από τις γυναίκες στην πραγματοποίηση των ετήσιων προληπτικών γυναικολογικών του εξετάσεων. Συγχρόνως, τονίζει, πως οι εξετάσεις αυτές συμβάλλουν στην πρόληψη και διασφαλίζουν την έγκαιρη διάγνωση, με συνέπεια την αμεσότερη θεραπεία κάθε παθολογικού συμπτώματος.

Ο έλεγχος αυτός, που πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή κάθε γυναίκας, περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση με πλήρες ιστορικό, test ΠΑΠ, απλό ή και τρισδιάστατο –την πλέον πρόσφατη εξέλιξη στο απεικονιστικό πεδίο- υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, καθώς και ψηλάφηση μαστών ή αν χρειάζεται μαστογραφία και υπέρηχος. Η έγκαιρη διάγνωση κάθε προβλήματος, μικρού όπως πολύποδες, μύκητες, κύστεις ωοθηκών ή μεγαλύτερου όπως οι κακοήθειες θα οδηγήσει με σαφήνεια στην ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, διασφαλίζοντας την υγεία της γυναίκας και την αρμονική ερωτική της ζωή.

 «Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν», διευκρινίζει ο κ. Σκαρτάδος, «ότι τα γυναικολογικά ιατρεία λειτουργούν κανονικά και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας από τον κορωνοϊό,  διασφαλίζονταςτις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας ασθενών, ιατρού και ιατρικού προσωπικού». 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον αγώνα δρόμου για τα παιδιά με καρκίνο
Επίσκεψη Θεμιστοκλέους σε δομές Υγείας των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας
Μυκητίαση από κάντιντα στους άνδρες: Συμπτώματα και θεραπεία