Σημαντικές πληροφορίες για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εμφανίστηκαν αρχικά στην Μεγάλη Βρετανία και την Νότιο Αφρική δίνει το Γερμανικό  Ινστιτιτούτο “Robert Koch” που είναι επιφορτισμένο με την καταγραφή και παρουσίαση των κρουμάτων COVID - 19 σε καθημερινή βάση στην Γερμανία.

Οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοιού, όπως θα δούμε και παρακάτω, έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους και σε κάποιες ευρωπαικές χώρες όπως την Αυστρία, την Φινλανδία, την Γαλλία και την Σουηδία.  

Οι γιατροί και οι ερευνητές διαβεβαιώνουν πάντως ότι οι μεταλλάξεις αυτές σε πολλές των περιπτώσεων είναι αναμενόμενες ενώ για τα ήδη παρασκευασμένα εμβόλια θεωρούν ότι τις καλύπτουν επαρκώς.

Παρά το γεγονός αυτό οι πολίτες όλων των ευρωπαικών και μη χωρών ανησυχούν σοβαρά. Γιατί από την μια έχουν την πανδημία που δεν λέει να υποχωρήσει, από την άλλη υπάρχουν οι αρνητές της μάσκας και των εμβολίων που μπερδεύουν την κατάσταση, και επιπρρόσθετα οι εν λόγω μεταλλάξεις δεν σιγουρεύουν κανέναν ότι δεν θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο Robert Koch:

Μετάλλαξη από την Μ. Βρετανία

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι βρετανικές αρχές ανέφεραν μια νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2 (B.1.1.7), η οποία εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η νέα μετάλλαξη είναι πλέον διαδεδομένη σε όλες τις περιοχές της χώρας και αντιπροσωπεύει ένα αυξημένο μερίδιο του ιού SARS CoV-2 που απαντάται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με αρχικές μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την αξιολόγηση του ECDC (Ταχεία εκτίμηση κινδύνου), η παραλλαγή B.1.1.7 είναι ακόμη πιο εύκολη στην διάδοση από άτομο σε άτομο από ό,τι προηγουμένως έκαναν οι ήδη εμφανιζόμενες μεταλλάξεις.

Μεταλλάξεις της COVID – 19 έχουν ήδη εντοπιστεί σε διάφορες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και παγκοσμίως. Στη Γερμανία, επίσης,το RKI έχει μέχρι στιγμής ενημερωθεί για την εμφάνιση μεμονωμένων λοιμώξεων με τη βρετανική μετάλλαξη.

Αναμένεται ότι περισσότερα κρούσματα θα γίνουν γνωστά στην χώρα και οι εξάρσεις που θα προκληθούν από τη νέα μετάλλαξη.

Μεγαλύτερη διασπορά

Οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη διασπείρεται ακόμη πιο εύκολα  και έχει αυξημένο αριθμό αναπαραγωγής.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με υψηλότερο ιικό φορτίο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, βάσει περιορισμένων δεδομένων, δεν υπάρχουν ενδείξεις πιο σοβαρής νόσου ή μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε σχέση με αυτή τη νέα μετάλλαξη.

Η κατάσταση εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά. Περαιτέρω ερευνητικά αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η σημασία της νέας μετάλλαξης για τη Γερμανία.

Η μετάλλαξη από την Νότιο Αφρική

Επιπλέον, μια νέα μετάλλαξη του ιού από τη Νότια Αφρική αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 (B.1.351).

Η μετάλλαξη αυτή,  σύμφωνα με αρχικές μελέτες, συνδέεται επίσης με υψηλότερη διάδοση και διασπορά.

Έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε διάφορα κρούσματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Φινλανδίας.

Τα πρώτα κρούσματα έχουν ήδη εντοπιστεί και στη Γερμανία. Αναμένεται ότι θα εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα και εστίες επιμόλυνσης.

Επισκόπηση αυτών και άλλων παραλλαγών του SARS-CoV-2 παρέχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ιοί Sars-CoV-2 που κυκλοφορούν επίσης μελετώνται ολοένα και περισσότερο μοριακά στη Γερμανία.

Στο έργο "Ολοκληρωμένη Μοριακή Επιτήρηση"  το Ινστιτούτοτο RKI παρατηρεί και αναλύει τις κυκλοφορούσες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Οι μοριακές βιολογικές λεπτομέρειες των μεταλλάξεων που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο του SARS-CoV-2 - Βασικά ιολογικά δεδομένα και μεταλλάξεις ιών.

Ανησυχία

Η δυναμική της εξάπλωσης και των δύο μεταλλάξεων (B.1.1.7 και B.1.351), επισημαίνει το Ινστιτούτο Robert Koch, είναι ανησυχητική σε ορισμένες χώρες . Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι νέες μεταλλάξεις θα επηρεάσουν την κατάσταση στη Γερμανία, υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της.

Ως εκ τούτου, συστήνεται να  συμμορφώνονται όλοι με τους γνωστούς κανόνες AHA+L, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση του SARS-CoV-2 εν γένει, να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας, ακόμη πιο εύκολα μεταδιδόμενης μετάλλαξης, και να αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά η υπερβολική χρήση και επιβάρυνση των νοσοκομείων αλλά και των υγειονομικών συμβουλίων.

*Nέες μεταλλάξεις πάντως του κορωνοιού έκαναν την εμφάνισή τους σε Ιαπωνία και Βραζιλία,εκεί όπου σε μεγάλη πόλη του Αμαζονίου παρουσιάζεται μεγάλη διασπορά νέου στελέχους του κορωνοιού. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτή. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τρίμηνη παράταση θητείας για την επιτροπή CoViD του υπουργείου Υγείας
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]