Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κύκλος ύπνου του ανθρώπου παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τον σεληνιακό κύκλο σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Επιστήμονες από το University of Washington, Yale, και National University of Quilmes στην Αργεντινή, δήλωσαν ότι τις ημέρες πριν την πανσέληνο οι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο αργότερα το βράδυ και κοιμούνται λιγότερο. Οι διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν άσχετα από το αν ένας άνθρωπος είχε πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, αν και το μέγεθος της ποικιλίας ήταν λιγότερο τονισμένο σε ανθρώπους που ζούσαν σε αστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίδραση του φεγγαριού φαίνεται πως είναι πανταχού παρούσα στην ανθρωπότητα, υποδεικνύοντας ότι ο  κύκλος του ύπνου μπορεί ενδεχομένως να συγχρονίζεται με κάποιον τρόπο με τις φάσεις της σελήνης.

Ο Καθηγητής Horacio de la Iglesia, δήλωσε ότι βλέπουμε σαφή σεληνιακή ρύθμιση του ύπνου, με τον ύπνο να μειώνεται και κάποιος να κοιμάται πιο αργά τις προηγούμενες από την πανσέληνο ημέρες.

Και αν και η επίδραση είναι πιο έντονη σε κοινότητες χωρίς πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, η επίδραση είναι παρούσα σε κοινότητες με ηλεκτρικό ρεύμα, περιλαμβανομένων φοιτητών του University of Washington.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνιτορ στον καρπό για να παρακολουθήσουν μοτίβα ύπνου σε 98 ανθρώπους που ζούσαν σε 3 περιοχές ιθαγενών, σε επαρχία της Αργεντινής.

Οι 3 κοινότητες διέφεραν στην πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, με μια αγροτική κοινότητα να μην έχει πρόσβαση, μια δεύτερη αγροτική να έχει περιορισμένη πρόσβαση και μια τρίτη να βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον με πρόσβαση στο ρεύμα.

Tα ίδια ευρήματα επαναλήφτηκαν με 464 φοιτητές στο Seattle, που συμμετείχαν σε χωριστή έρευνα.

Ο Dr Leandro Casiraghi, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα υπέθεσε πως τα μοτίβα που παρατηρήθηκαν είναι εγγενής προσαρμογή που επέτρεπε στους προγόνους να επωφελούνται από τη φυσική πηγή βραδινού φωτός, που συνέβαινε σε συγκεκριμένο χρόνια κατά τον κύκλο της πανσελήνου.

Πρόσθεσε, ότι ορισμένες φορές του μήνα το φεγγάρι είναι σημαντική πηγή φωτός τα βράδια και ότι αυτό θα είχε γίνει σαφές στους προγόνους μας.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια