Στις συμπληγάδες των ενστάσεων οφείλεται η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την προμήθεια 5 εκατ. τεστ αντιγόνου. Το θέμα είναι αναφέρουν πηγές, ότι τα αποθέματα που υπάρχουν σήμερα στα γρήγορα τεστ κυμαίνονται στις 500.000 τεμάχια περίπου και άρα αρκούν για περίπου 10 ημέρες.

Που έχει κολλήσει ο διαγωνισμός των 5 εκατ. test αντιγόνου

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό πραγματοποίησε ο ΙΦΕΤ πριν λίγο καιρό και συμμετείχαν κατά πληροφορίες 21 εταιρείες. Ωστόσο, το τελευταίο 20ήμερο δεν ολοκληρώνεται, δηλαδή δεν υπογράφεται η σύμβαση προμήθειας με τον μειοδότη λόγω των ενστάσεων που έχουν γίνει από άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Στον τελευταίο μειοδότησε κατά πληροφορίες εταιρεία, η οποία εμπλέκεται γενικότερα στον χώρο του φαρμάκου (ελληνική φαρμακοβιομηχανία) με τιμή 3,8 ευρώ το τεμάχιο. Οι ενστάσεις έχουν γίνει, λένε πληροφορίες από δύο πολυεθνικές, εκ των οποίων η μία έκανε προσφορά με 3,95 ευρώ το τεμάχιο και η δεύτερη στα 4 ευρώ το τεμάχιο.

Ο λόγος των ενστάσεων για την μεν πρώτη εταιρεία αφορούσε τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να καλύπτει βάση του διαγωνισμού (πως τεκμηριώνεται η ευαισθησία του τεστ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή μέσω μελέτης δημοσιευμένης σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό διεθνής εμβέλεια), ενώ η δεύτερη πολυεθνική που έκανε ένσταση αυτή αφορούσε το γεγονός ότι ο μειοδότης δεν είχε συμπεριλάβει στο φάκελό του κάποιες απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, οι ενστάσεις πρόκειται να εκδικαστούν στις αρχές Απριλίου. Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αν και συμμετείχε η εταιρεία που είχε κερδίσει τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς του ΙΦΕΤ (με τα 800.000 τεστ και τα 2 εκατ. τεστ) τελικά δεν προκρίθηκε καθώς η προσφορά της ήταν ψηλά στα 5 ευρώ το τεμάχιο.

Από τη στιγμή που θα εκδικαστούν οι ενστάσεις στο τελευταίο αυτό διαγωνισμό και τελικά κατακυρωθεί στον μειοδότη που έχει επιλεγεί, πρέπει εντός 10 ημερών να παραδώσει το σύνολο των 5 εκατ. τεστ.

Ετοιμάζεται διαγωνισμός από τον ΕΟΔΥ

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι στην διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια με test αντιγόνου σκοπεύει να προχωρήσει και ο ΕΟΔΥ. Πηγές μιλούν για 3 εκατ. τεμάχια.

Οπως αναφέρεται η πίεση στο σύστημα υγείας με την άνοδο των κρουασμάτων από τη μία και το δεδομένο ότι σταδιακά από τις 16 Μαρτίου θα ανοίξουν κάποιες οικονομικές δραστηριότητες δεν αφήνουν περιθώρια ούτε εφησυχασμού, ούτε ελιγμών.

Μονόδρομος σύμφωνα με τις πηγές μας για τον έλεγχο της πορείας των κρουσμάτων και εύρεσης των ασυμπτωματικών είναι τα γρήγορα τεστ, τα οποία θα μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά, μπορούν να πραγματοποιηθούν οπουδήποτε και δεν απαιτείται ιατρικός εξοπλισμός.

Όσον αφορά τα μοριακά τεστ, αν και τα αποθέματα σε αυτή την περίπτωση είναι πολλά δεν ευνοείται η χρήση τους, καθώς ακόμη και ένα γρήγορο τεστ αυτής της κατηγορίας μπορεί να δώσει αποτέλεσμα μετά από ένα 8ωρο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]