Ο πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ από τη γρίπη των πτηνών καταγράφηκε στο Τέξας, με θύμα ένα μικρό παιδί, αποτελώντας το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα εκτός Μεξικού. Εν τω μεταξύ, ο Π.Ο.Υ δήλωσε ότι ο ιός δείχνει σαφή σημάδια εξάπλωσης στον πλανήτη.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την απειλή που ξέσπασε πρώτα στο Μεξικό, η Ισπανία ανέφερες το πρώτο περιστατικό στην Ευρώπη, σε ασθενή που δεν είχε ταξιδέψει στο Μεξικό, υπογραμμίζοντας την απειλή μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως δήλωσε ο Dr. Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ, είναι σαφές ότι ο ιός εξαπλώνεται και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δείχνει σημάδια κάμψης την παρούσα φάση. Με τη Γερμανία και την Αυστρία να αναφέρουν περιστατικά, οι χώρες που έχουν προσβληθεί φτάνουν τις 9, φέρνοντας εγγύτερα την πιθανότητα νέας αύξησης του επιπέδου συναγερμού για πανδημία από τον Π.Ο.Υ, από το 4 στο 5.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανών αξιωματούχων, αγόρι 22 μηνών απεβίωσε στο Τέξας-πρώτο θανατηφόρο κρούσμα εκτός Μεξικού. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχε επισκεφτεί το Μεξικό, χώρα όπου έχουν καταγραφεί 159 θάνατοι.

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 91 περιστατικά σε 10 πολιτείες, από τη Νέα Υόρκη έως την Καλιφόρνια.

Η Αργεντινή και η Κούβα έχουν ήδη σταματήσει τις πτήσεις προς το Μεξικό, ενώ η Γαλλία θα ζητήσει απαγόρευση από την Ε.Ε στις πτήσεις Μεξικού.

Η Ε.Ε, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, έχουν συστήσει την αποφυγή των μη αναγκαίων αεροπορικών ταξιδιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, καθώς σχεδόν όλα τα περιστατικά μέχρι τώρα, στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ και την Ισπανία συνδέονται με ταξίδια στο Μεξικό.

Ο Υπουργός Υγείας του Μεξικού δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, από τους οποίους ορισμένοι είναι σε σοβαρή κατάσταση, σε σύνολο 2500 ύποπτων περιστατικών.

Ο Fukuda, που είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι το ξέσπασμα της νόσου μπορεί να καταλήξει σαν πολύ ελαφριά πανδημία, δήλωσε ότι η αναφορά του κρούσματος στην Ισπανία που αφορά άνθρωπο που δεν επισκέφτηκε το Μεξικό υποδεικνύει ότι ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ‘El Mundo’ ο Ισπανός ασθενής είχε έρθει πρόσφατα σε επαφή με κάποιον που είχε επισκεφτεί το Μεξικό.

Ο ιός δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση χοιρινού και παραγώγων του, αλλά η Αίγυπτος διέταξε τη σφαγή όλων των χοίρων της χώρας, ενώ ορισμένες χώρες με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή χοίρων από τις ΗΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις