Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον Ευαγγελισμό;

“Η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο, και από άποψη προϋπολογισμού, προσωπικού, όγκου εργασίας και από άποψη απλήρωτης δουλειάς. Δηλαδή οι προϋπολογισμοί και για το 2016 θα είναι μειωμένοι, συνολικά για την πρόνοια. Για την ασφάλιση είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός κατά 550 εκ. ευρώ περίπου, ενώ τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν λιγότερο κατά 19 εκ. ακολουθώντας την περσινή μείωση που ήταν της τάξης του 20%. Σε ότι αφορά το προσωπικό, οι κενές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό είναι περίπου 25.000 με 30.000.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχει εντελώς υποβαθμιστεί, με την έννοια ότι, τα 200 κέντρα υγείας σε όλη την Ελλάδα αγροτικού τύπου αλλά και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ (τα πρώην πολυϊατρεία και τώρα ΠΕΔΥ) είναι πραγματικά εξαθλιωμένα από άποψη προσωπικού και εξοπλισμού. Ο κόσμος έρχεται στα μεγάλα νοσοκομεία, υπάρχουν τεράστιες ουρές στα ράντζα τα οποία αυξάνονται συνεχώς, έχουμε σε μια γενική εφημερία συνθήκες πολέμου και τέλος έχουμε το πρόβλημα των εργολαβικών εργατοωρών που πληρώνονται με ελάχιστα χρήματα και θέλουν τώρα να κάνουν ατομικές συμβάσεις για να παίρνουν ακόμα λιγότερα. Επίσης και η εργασία τους  είναι απλήρωτη εδώ και μήνες.

Έχετε μιλήσει με παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Τι σας λένε;

Οι παράγοντες του Υπουργείου Υγείας λένε ότι η χρηματοδότηση είναι συγκεκριμένη, και λέει ψέματα ο κ. πρωθυπουργός ότι θα αυξηθεί η επιχορήγηση 300 εκ. ευρώ για την υγεία, διότι είναι συγκεκριμένα τα κονδύλια τα οποία προβλέπονται από τον προϋπολογισμό. Λέει ψέματα για τις προσλήψεις (που είναι σταγόνα στον ωκεανό οι 2.500 προσλήψεις), διότι και αν θα γίνουν, θα πραγματοποιηθούν το 2017 και ύστερα. Είναι ψέματα ότι θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία, διότι τελικά θα είναι ελαστικές οι σχέσεις εργασίας, είτε με επικουρικούς, είτε με εργαζόμενους με μπλοκάκι, ενώ και οι συνταξιοδοτήσεις θα είναι πολύ περισσότερες από ότι οι προσλήψεις. Έτσι, το 2016 θα είναι ακόμα χειρότερη χρονιά, όχι μόνο για εμάς τους υγειονομικούς που έχουμε κυριολεκτικά εξουθενωθεί και πάσχουμε από burn out, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό που θα αναγκαστεί να πληρώνει ακόμα περισσότερα για την υγεία του.

Ποιες είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στο νοσοκομείο σας;

Στον “Ευαγγελισμό” χρωστούν 16.000 ρεπό, οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν παίρνουν ουσιαστικά τίποτα από άποψη ρεπό. Δουλεύουν 10 με 12 ώρες την ημέρα για να βγει η δουλειά, έχουμε ασθένειες σε νέους ανθρώπους, από την ένταση της δουλειάς,  εμφράγματα, εγκεφαλικές αιμορραγίες, μωρομάνες οι οποίες δεν μπορούν να δουν ούτε τα παιδιά τους. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν καθόλου ειδικευόμενους γιατρούς εξαιτίας του τεράστιου κύματος μετανάστευσης. Λόγω των μη προσλήψεων, δεν έχουν έρθει ειδικευμένοι γιατροί σε πάρα πολλά τμήματα. Υπάρχουν τμήματα σε μεγάλα νοσοκομεία που δεν έχουν γιατρούς. Όσο για την επαρχία, τα πράγματα είναι πολύ  χειρότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν