Του Δημήτρη Καραγιώργου

Η ετοιμότητα του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, δοκιμάστηκε από δύο ‘ύποπτα’ περιστατικά.

Το περασμένο Σάββατο, εισήχθησαν για νοσηλεία στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου ‘Ευαγγελισμός’, μητέρα και υιός, με εικόνα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Τα δύο άτομα είχαν επιστρέψει προ διημέρου από ταξίδι στην Ινδία, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεν ανήκει στις χώρες με κρούσματα H5N1 ιού γρίπης των πτηνών σε πτηνά ή ανθρώπους. Επίσης, η μητέρα είχε συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού περίπου μία εβδομάδα πριν την αναχώρησή της.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Σκουτέλη, επιλήφθηκε άμεσα της αντιμετώπισης των δύο ασθενών.

Στη δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης της νόσου (rapid test) που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η ύπαρξη του ιού της γρίπης τύπου Α. Επίσης, τα δείγματα εστάλησαν άμεσα στο Ινστιτούτο ‘Παστέρ’ για την ταυτοποίηση του ιού.

Οι εξετάσεις, οι οποίες έγιναν στο Παστέρ, έδειξαν ότι δεν πρόκειται για ιό H5N1. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για την ανεύρεση ειδικού θαλάμου και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη διαδικασία ανίχνευσης της νόσου και την τυχόν λήψη προληπτικών μέτρων.