Σε σχολαστικούς ελέγχους όσων έχουν επισκεφθεί την Κίνα και εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, καλεί τους γιατρούς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τους Έλληνες επιδημιολόγους, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λοιμώξεων (CDC) θεωρεί ότι η ανακάλυψη του νέου ιού στην Κίνα είναι ένα σημαντικό συμβάν Δημόσιας Υγείας. Ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι πιθανά χαμηλός αλλά δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί.

Σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν τις εξής συστάσεις:

  • Οι κλινικοί καθώς και οι εργαστηριακοί γιατροί πρέπει να περιλαμβάνουν στη διαφορική τους διάγνωση την πιθανότητα της νέας γρίπης των πτηνών σε ασθενείς που έχουν παραμείνει τις τελευταίες 10 μέρες στην Κίνα και προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική νόσο. Αυτή η οδηγία δεν αλλάζει τη σύσταση για την αναγκαία επαγρύπνηση για τον ιό Α(Η5Ν1) και άλλα στελέχη γρίπης από ζώα ή πτηνά που προκαλούν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο και κυκλοφορούν στην Κίνα ή / και σε άλλες χώρες.
  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρόμοιο περιστατικό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποσταλεί δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση σε ένα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς για τη γρίπη.
  • Οι κλινικοί γιατροί υποχρεούνται σε παρόμοια περιστατικά να τηρούν τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς των νοσοκομείων.
Τονίζεται ούτως ή άλλως η ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης από τον γενικό πληθυσμό εν μέσω εποχής συνεχιζόμενης δραστηριότητας της ανθρώπινης γρίπης από τα συνηθισμένα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β.

Επιπρόσθετα ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την γρίπη και εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια ώστε να γίνεται έγκαιρα η έναρξη θεραπείας (περισσότερες λεπτομέρειες στο δικτυακό τόπο του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr) .

Δ.Κ.