Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητά να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο με τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς όσο και με τους ασθενείς που θα χρειασθεί να κάνουν μετάγγιση αίματος.

Ο ΙΣΑ ενημερώθηκε ότι το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», στις 4 Ιουλίου, κοινοποίησε έγγραφο στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, με το οποίο ζητά την «κατάθεση αίματος από τους ασθενείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των μεταγγίσεων».

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε αίμα, οι ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίσουν κατά μέσον έξι αιμοδότες το μήνα- κάτι που για τους περισσότερους ασθενείς είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο το πρόβλημα οφείλεται στη ελάττωση των εξωτερικών αιμοληψιών, στη μείωση των αιμάτων από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κατά 200 φιάλες το μήνα, καθώς και στη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω διακοπών.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισημάνει τα εξής:

«Το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα αποθέματα αίματος τους καλοκαιρινούς είναι μέχρι ένα βαθμό αναμενόμενο και για αυτό οι αρμόδιες αρχές όφειλαν να είχαν μεριμνήσει εγκαίρως, για να το αποτρέψουν και όχι να ρίχνουν την ευθύνη στους ασθενείς. Τον τελευταίο χρόνο τα τμήματα αιμοδοσιών έχουν αποδυναμωθεί σε ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα να γίνονται με δυσκολία οι εξωτερικές αιμοληψίες και να έχει συρρικνωθεί το ωράριο λειτουργίας τους, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Το υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση και οφείλει να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να διασφαλίσει τις μεταγγίσεις των ασθενών.»

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"