Διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των τιμών των γενοσήμων έχει η φαρμακοβιομηχανία.

Παρότι τα στοιχεία – παλαιότερα και νέα – δείχνουν πως είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) βάζει στο “καλάθι” και άλλες παραμέτρους.

Κυριότερη από αυτές, είναι οι επιβαρύνσεις στις οποίες επιβάλλει η Πολιτεία τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όπως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και οι επιστροφές λόγω υπερβάσεων (clawback).

Απαντώντας στο δημοσίευμα του Iatronet, ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ Μάρκος Ολλανδέζος θεωρεί πως η κατάσταση έχει αλλάξει επί τα χείρω από το τέλος του 2016, στο οποίο αναφέρεται ένα από τα γραφήματα στο δημοσίευμά μας:

“Χρησιμοποιείτε γράφημα της IMS τον 12/2016. Αυτό σημαίνει ότι το γράφημα δεν ενσωματώνει τις μειώσεις τιμών στις δύο επόμενες ανατιμολογήσεις και δεν ενσωματώνει τη δραματική επίπτωση του rebate και clawback (-33,5%) που de facto απομειώνουν τις τιμές”.

Παραθέτει, μάλιστα, γράφημα από το πρώτο τρίμηνο του 2017, στο οποίο, πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά σε τιμές γενοσήμων.

Σύμφωνα με τον κ. Ολλανδέζο, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή γενοσήμων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 0,19 €/ SU (Standard Unit - μονάδα στοιχειώδους συσκευασίας).

Χαρακτηρίζει, ωστόσο, την εικόνα πλασματική για τους εξής λόγους:

Οι τιμές άλλοτε περιλαμβάνουν και άλλοτε όχι τις υποχρεωτικές επιστροφές (rebate και clawback). Συγκεκριμένα, οι υποχρεωτικές επιστροφές δεν ενσωματώνονται στην τιμή στις περιπτώσεις της Ελλάδα (-33,5%), της Πορτογαλίας (-10%), της Ισπανίας (-1%) και του Βελγίου (-7,6%), ενώ ενσωματώνονται στην Ιταλία (16%), στη Γερμανία (7%) και στην Ουγγαρία (20%).

Υποχρεωτικές επιστροφές στα γενόσημα δεν εφαρμόζονται στην Ιρλανδία, στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στην Τσεχία, στην Πολωνία και στη Σλοβακία.

Τέλος, ο τρόπος διάθεσης (bulk και διαγωνισμοί) των φαρμάκων στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κράτη με μεγάλη διείσδυση γενοσήμων - δεν επιτρέπει ασφαλείς συγκρίσεις εφόσον συγκρίνονται εντελώς διαφορετικά συστήματα.

Μετά τον υπολογισμό της επίδρασης των υποχρεωτικών επιστροφών στις τιμές – εξηγεί – η μέση τιμή των γενοσήμων στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,126 €/SU, τιμή χαμηλότερη από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και από τον συνολικό ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιπλέον, εάν ληφθεί υπόψη η επίδραση της τελευταίας ανατιμολόγησης (της πρώτης για το 2017), τότε η τιμή των γενοσήμων φθάνει στο 0,104 €/SU, χαμηλότερα από το μέσο όρο των σκανδιναβικών κρατών και στα ίδια επίπεδα με εκείνα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Προστασία

Ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ δεν απαντά, πάντως, στα εξής:

  • Πώς είναι δυνατό ένα γενόσημο να έχει την ίδια σχεδόν τιμή με ένα πρωτότυπο σκεύασμα που έχει χάσει την πατέντα προστασίας (off – patent);
  • Για ποιον λόγο υπάρχει προστασία του 10% στα γενόσημα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία διαχρονική στρέβλωση στις τιμές;

Συνδυάζει, επίσης, δύο διαφορετικά στοιχεία, τα οποία δεν συνδυάζονταν στο κείμενο του Iatronet: τον μηχανισμό τιμολόγησης, με τον τρόπο αποζημίωσης.

Στη Σουηδία, για παράδειγμα, ένα γενόσημο μπορεί να έχει λιανική τιμή 10 ευρώ, η οποία να είναι απολύτως συγκρίσιμη με την αντίστοιχη ελληνική (τιμολόγηση).

Ο ασφαλιστικός φορέας της σκανδιναβικής χώρας, ωστόσο, μπορεί να εξασφαλίζει μεγάλες εκπτώσεις από την παραγωγό εταιρεία, παρέχοντας το φάρμακο σε τιμή που να είναι μισή ή και πιο χαμηλά από την αντίστοιχη ελληνική (αποζημίωση).

Περικοπές

Όσο η χώρα μας δεν βρίσκει τη “χρυσή τομή” μεταξύ τιμολόγησης, αποζημίωσης και ελέγχου της ζήτησης, θα κινείται σε έναν φαύλο κύκλο περικοπών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Ολλανδέζος έχει απόλυτο δίκιο όταν αναφέρεται στο “μακελειό” με τις τιμές:

“Η νέα ανατιμολόγηση του Δεκεμβρίου 2017, που έχει ήδη ξεκινήσει, εκτιμάται ότι θα διαλύσει κυριολεκτικά τις τιμές των γενοσήμων χωρίς κανένα όφελος.

Στο προσχέδιο που ανάρτησε ο ΕΟΦ, οι χονδρικές τιμές 787 φαρμάκων είναι κάτω από 2 ευρώ (τιμή παραγωγού: ~1,9 και καθαρή τιμή παραγωγού, δηλαδή μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών: 1,3 ευρώ).

Στο ίδιο σχέδιο, οι χονδρικές τιμές 2.775 φαρμάκων είναι κάτω από 5 ευρώ (τιμή παραγωγού: ~4,7, καθαρή τιμή παραγωγού: 3,17 ευρώ”.

ΑΥΡΙΟ: Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΗΠΑ