Οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων δεν αρκούν από μόνες τους να αυξήσουν τη διείσδυσή τους και την επίτευξη εξοικονομήσεων.

Την εκτίμηση αυτή κάνει ο επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Μάρκος Ολλανδέζος, στο πλαίσιο της έρευνας του Iatronet για τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ολλανδέζο, τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, που θα συγκροτούσαν μια ολοκληρωμένη φαρμακευτική πολιτική για την προτίμηση των γενοσήμων και των οικονομικότερων θεραπειών γενικότερα, σημειώνουν σημαντική καθυστέρηση.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες και έλεγχος της συνταγογράφησης, με στόχο τον περιορισμό της - συχνά αναίτιας - μετατόπισης της συνταγογράφησης προς ακριβότερες θεραπείες για τις ίδιες ενδείξεις.
  • Εξουδετέρωση των σημερινών αντικινήτρων για την επιλογή ακριβότερων φαρμάκων στο φαρμακείο (+54% κατά μέσο όρο επιπλέον κέρδος για το φαρμακείο όταν αντί του γενοσήμου επιλέγεται το πρωτότυπο φάρμακο αναφοράς).
  • Στόχοι συνταγογράφησης - διάθεσης γενοσήμων για γιατρούς και φαρμακεία αντίστοιχα.
  • Ενημέρωση των πολιτών για την αξία της χρήσης οικονομικότερων γενοσήμων.

Από την ΠΕΦ εκτιμάται πως έχουμε φθάσει στο οριακό σημείο όπου κάθε περαιτέρω πίεση στα γενόσημα θα οδηγήσει σε αναγκαστικές αποσύρσεις και σε νέα εκτεταμένη υποκατάσταση τους από νεότερα ακριβότερα.

Αυτό συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που τα γενόσημα και οι οικονομικότερες θεραπείες γενικότερα είναι απαραίτητες όσο ποτέ λόγω της ικανότητάς τους να συγκρατούν τη δαπάνη και να παράγουν εξοικονομήσεις δεδομένου του πολύ χαμηλού φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, οι διαρκείς (κάθε εξάμηνο) μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του όγκου τους, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, οδηγούν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία βήμα - βήμα στην καταστροφή.

Τεχνογνωσία

“Δυστυχώς, φαίνεται ότι η συνεισφορά μας στην οικονομία, η αναπτυξιακή μας διάσταση, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, οι θέσεις εργασίας, η ελληνική τεχνογνωσία, δεν ενδιαφέρουν κανέναν”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ, για να εξηγήσει:

Παρά το γεγονός ότι από τη φύση τους τα γενόσημα μειώνουν τη δαπάνη, καθώς συνταγογραφούμενα υποκαθιστούν ακριβότερα “off - patent”, επιβαρύνονται άδικα με clawback που προκαλείται από την υπέρβαση της δαπάνης συνεπάγεται η υπερβολική συχνά αδόκιμη χρήση νεότερων ακριβότερων φαρμάκων.

Το γράφημα της IMS που ακολουθεί δείχνει ότι οι όποιες πρόσκαιρες εξοικονομήσεις από την μείωση των τιμών των γενοσήμων του 2016 (-53,1 εκατ. ευρώ) εξανεμίστηκαν από την επίδραση του αυξημένου όγκου (+38,4 εκατ. ευρώ) και της μετατόπισης της κατανάλωσης σε νεότερα ακριβότερα φάρμακα που μεταβάλουν (προς το ακριβότερο) το προϊοντικό μίγμα (15,2 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης κατά 0,4 εκατομμύρια.

Αυτό συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ενώ οι τιμές μειώνονται, η δαπάνη τελικά αυξάνεται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της αποζημίωσης των νέων ακριβών φαρμάκων.

“Ποιόν λοιπόν στόχο εξυπηρετεί η εκτός πραγματικότητας μείωση των τιμών των ήδη φθηνών φαρμάκων, εκτός από τον οικονομικό στραγγαλισμό τους, την υποχρεωτική διακοπή της κυκλοφορίας τους και την αναπλήρωση του κενού με νέα ακριβά φάρμακα;”, αναρωτιέται ο κ. Ολλανδέζος.

ΑΥΡΙΟ: ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ