Tις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του κακοήθους μελανώματος, μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος καρκίνου. Πρόκειται για έναν πολύ επιθετικό κακοήθη όγκο του δέρματος, με αυξημένη συχνότητα μεταστάσεων αν η βλάβη γίνει αντιληπτή σε προχωρημένο στάδιο.

Περίπου το 30% των μελανωμάτων αναπτύσσονται σε προϋπάρχουσα μελανοκυτταρική βλάβη όπως είναι οι σπίλοι (ελιές), ενώ το 70% παρουσιάζεται ως νέος σπίλος σε υγιές δέρμα.

Η Euromedica Κοσμητική, έχει ενσωματώσει στις υπηρεσίες της μία σημαντική τεχνολογική εξέλιξη στην καταπολέμηση του μελανώματος, την ψηφιακή δερματοσκόπηση. Πρόκειται για μέθοδο που επιτρέπει στους κατάλληλα εκπαιδευμένους δερματολόγους, να εξετάζουν τις βλάβες υπό μεγάλη μεγέθυνση.

Με τη χρήση αλγορίθμων, γίνεται αναλυτική επεξεργασία της εικόνας των σπίλων και ανιχνεύονται στοιχεία που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Αν ο ιατρός εντοπίσει κάποια 'ύποπτη' βλάβη, θα την αποθηκεύσει, και σε επόμενους ελέγχους θα μπορεί να συγκρίνει τις νέες εικόνες με τις παλαιότερες, προκειμένου να εντοπίσει διαφορές σε συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά καθώς και στο σχήμα, χρώμα ή μέγεθος.

Η μέθοδος είναι μη-επεμβατική και τελείως ανώδυνη και επιτρέπει στον ασθενή την παρακολούθηση της εξέτασης στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με αφορμή την Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (3 έως 7 Μαΐου), η Euromedica Kοσμητική επισημαίνει πως το μελάνωμα είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που θεραπεύονται αν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Σχολείο" ΚΑΡΠΑ για street workers στη Θεσσαλονίκη
Σε ποια κατάσταση νοσηλεύονται τα θύματα του τροχαίου στην Πειραιώς
Νέες οδηγίες για προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο στις ΗΠΑ