Έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και στα μείζονα προβλήματα που τον απασχολούν, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια συζήτηση πάνω σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ιατρικά ζητήματα του καιρού μας: τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη μάχη που δίνουν οι επιστήμονες για την αντιμετώπισή της.

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα λάβει χώρα στις 21 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα ‘Ας θυμηθούμε αυτούς που δεν θυμούνται πια. Η μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ’, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Jean-François Démonet και η Florence Pasquier, Γάλλοι καθηγητές Νευρολογίας και οι Ελληνίδες καθηγήτριες Νευρολογίας Μάγδα Τσολάκη, Ελισσάβετ Καπάκη και Παρασκευή Σακκά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται, στην ήπια μορφή της, από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργικών του εγκεφάλου.

Είναι μια νόσος της ‘τρίτης ηλικίας’, παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες. Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους.

Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Θεσσαλονίκη

Από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 7ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο της Νόσου Alzheimer.

Στη μετασυνεδριακή αυτή ημερίδα, στη Στρογγυλή Τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί στο Megaron Plus, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μάγδα Τσολάκη θα κάνει μία σύντομη αναφορά για τη Νόσο Alzheimer.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Lille Florence Pasquier θα περιγράψει τις άλλες άνοιες εκτός της Νόσου Alzheimer.

Η Ελισάβετ Καπάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναφερθεί στους βιολογικούς δείκτες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer και των άλλων ανοιών.

Ο Jean-François Démonet θα περιγράψει τις διαταραχές του λόγου που παρατηρούνται στις άνοιες που παρουσιάζουν και κινητικές διαταραχές–παρκινσονισμό και, τέλος, η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στις προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας για την καλύτερη διάγνωση, καθώς και για την καλύτερη ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με άνοια.

H δρ Παρασκευή Σακκά, ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Αθηνών θα μιλήσει με θέμα : ‘Νόσος Alzheimer: Η πρόκληση του 21ου αιώνα’.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer, το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα