Το 17ο Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού για επαγγελματίες υγείας, διοργανώνει το ΙΑΣΩ από 3-7 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και υπενθυμίζει πως ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σχέσης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF, αναγνωρίζοντας την αξία του Μητρικού Θηλασμού καθιέρωσαν την Πρωτοβουλία 'Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη', ορίζοντας τα Δέκα Βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό, των οποίων η υιοθέτηση αποτελεί απώτερο στόχο του ΙΑΣΩ.

Στην κατεύθυνση αυτή, στο Ιασώ καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια ευαισθητοποίησης, επαγρύπνησης, πληροφόρησης αλλά και προώθησης του μητρικού θηλασμού, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του νεογέννητου για θηλασμό, ως την ιδανικότερη μέθοδο αποκλειστικής διατροφής του για τους πρώτους έξι μήνες.

Στο Ιασώ εφαρμόζεται Γραπτή Πολιτική σύμφωνα με τις Οδηγίες της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Όλο το Νοσηλευτικό Προσωπικό εκπαιδεύεται συστηματικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σεμινάρια για την απόκτηση απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την εφαρμογή αυτής της Πολιτικής.

Πραγματοποιούνται Προγεννητικά Μαθήματα στις έγκυες για την τέχνη του Μητρικού Θηλασμού και τα οφέλη του, εδραιώνεται η γαλακτοφορία με την έναρξη του θηλασμού από την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, γίνεται συμβουλευτική στις μητέρες που πρέπει να αποχωριστούν το μωρό τους για Ιατρικούς λόγους (εισαγωγή στη ΜΕΝΝ) ώστε να διατηρήσουν τη γαλουχία και με την πρώτη ευκαιρία να δοθεί στο μωρό, εφαρμόζεται η μέθοδος 'Kangaroo Care' που επιτυγχάνει τη δερματική επαφή της μητέρας με το πρόωρο μωρό της ως μέθοδο με αδιαμφισβήτητα οφέλη και για τους δύο.

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις μητέρες να παραμένουν με το μωρό τους όλο το 24ωρο (Πρακτική 'Rooming in'). Ενθαρρύνονται οι μητέρες να θηλάζουν όταν και όποτε το μωρό το αποζητά, πετυχαίνοντας έτσι ελεύθερο και απεριόριστο Μητρικό Θηλασμό.

Τέλος, λειτουργεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας όλο το 24ωρο, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι μητέρες μετά την έξοδό τους απο την Κλινική (τηλ.: 210 618 4000) για κάθε απορία τους σχετικά με το Μητρικό Θηλασμό.