Γράφει ο Αθανάσιος Χ. Μπαδέκας, Χειρούργος Ορθοπεδικός Τραυματιολόγος, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Θεραπευτηρίου Metropolitan

Η αρθρίτιδα είναι η συχνότερη κινητική νόσος, το συχνότερο αίτιο αναπηρίας κινητικού τύπου και αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων έρχονται δεύτερες μετά τις παθήσεις του καρδιαγγειακού, από άποψη νοσηρότητας και συχνότητας επισκέψεως στο εξωτερικό ιατρείο.

Αν και οι παθήσεις αυτές δεν απειλούν άμεσα τη ζωή, επηρεάζουν την ποιότητα με την αναπηρία που προκαλούν και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, λόγω ημεραργιών. Η στατική και απαισιόδοξη αντίληψη του ιατρικού κόσμου, που μεταδόθηκε στο κοινό και στους οργανισμούς που χρηματοδοτούν την έρευνα, ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι μία αμείλικτα εξελισσόμενη εκφυλιστική διαδικασία φθοράς για την οποία ουσιαστικά τίποτα δεν γίνεται (εκτός από την ολική αντικατάσταση των αρθρώσεων), ευθύνεται για την παραμέλησή της και για τα κενά που υπάρχουν ακόμα γύρω από αυτήν.

Η αφύπνιση έγινε με τη δυναμική αισιόδοξη θεώρησή της από τους ερευνητές την τελευταία δεκαετία ως μία μεταβολική διαδικασία, με περιθώρια πρόωρης επέμβασης, ακόμα και αναστροφής της.

Τα συμπτώματα είναι γνωστά, πόνος κατά την κίνηση των αρθρώσεων, αρχικά μικρών αρθρώσεων των φαλλάγγων και κατόπιν μεγάλων ισχίου, γόνατος, ποδοκνημικής, και σπονδυλικής στήλης, επίσης παρατηρείται οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα, μείωση εύρους κίνησης, χωλότητα κατά τη βάδιση, παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Υπάρχουν πολλές μορφές αρθρίτιδας όπως φλεγμονώδεις - ανοσολογικές, (ρευματοειδής αρθρίτιδα), εκφυλιστικές (οστεοαρθρίτιδα), μεταβολικές από κρυστάλλους (ουρική αρθρίτιδα), μετατραυματική αρθρίτιδα.

Αυτό το γεγονός και τη βιολογία του χόνδρου και του συνδετικού ιστού, εκμεταλλεύεται μία νέα επαναστατική μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στη λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου τύπου ΙΙ.

Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, που μεγαλώνοντας, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στις γυναίκες, προκαλώντας όχι μόνο το φαινόμενο της πρόωρης γήρανσης, αλλά και πάρα πολλά προβλήματα στις αρθρώσεις μας!

Ο άνθρωπος θα λέγαμε πως είναι ένα μεγάλο «μπουκάλι» κολλαγόνου.

Αυτό γιατί το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και πάνω από το 70% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα και όχι μόνο!

Έχουμε και λέμε: ούλα, μάτια, αιμοφόρα αγγεία και αρθρώσεις!

Το πρόβλημα όμως με το κολλαγόνο είναι, πως δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από καμία τροφή! Ο μόνος τρόπος είναι τα συμπληρώματα διατροφής.

Ουσιαστικά είναι υδρολυμένο κολλαγόνο, που περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και το μισό σύμπλεγμα της βιταμίνης Β.

Πρόκειται για μια μορφή που αποτελεί κορυφαία εξέλιξη και βήμα στην τεχνολογία του κολλαγόνου. Αυτό γιατί στην υγρή του μορφή είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο από τον οργανισμό και αποδοτικό.

Η υγρή του μορφή, δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια και τονώνει άμεσα τα δόντια, τις αρθρώσεις, τα οστά και ενισχύει την ελαστικότητα στο δέρμα μας.

Σύμφωνα με μελέτες που είναι δημοσιευμένες στο International Journal of Medical Sciences και στο Nutrition Journal, το υγρό πόσιμο κολλαγόνο έχει ευεργετική δράση στη μείωση της καταστροφής του χόνδρου των αρθρώσεων, και στην αύξηση της αντοχής των οστών σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα.

Άτομα που έπασχαν από αρθρίτιδα και πήραν θεραπεία με υγρό πόσιμο κολλαγόνο, έδειξαν σημαντική βελτίωση ως αναφορά την βελτίωση στον πόνο και την ανάπλαση του χόνδρου και του συνδετικού ιστού σε σχέση με άτομα που στην ίδια μελέτη δεν έπαιρναν υγρό πόσιμο κολλαγόνο.

Σε άλλη μελέτη, άτομα που έκαναν λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου είχαν ευεργετική επίδραση στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και της καταπολέμησης της οστεοπόρωσης και οστεοπενίας.

Το καλό με την μορφή αυτή του κολλαγόνου (υδρολυμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ) είναι ότι έχει εκπληκτική απορρόφηση 70-90% όταν λαμβάνεται από του στόματος, οπότε δεν χρειάζεται να λαμβάνεται σε ενέσιμη ή άλλη μορφή.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό, αυτό το υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να έχει ευεργετική δράση σε όλων των μορφών τις αρθρίτιδες που σχέση με ενεργοποίηση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού.

Άλλες εφαρμογές του υδρολυμένου κολλαγόνου είναι το δέρμα, καθώς το 70% του συνδετικού ιστού του δέρματος είναι κολλαγόνο. Σε νοσήματα του συνδετικού ιστού (νοσήματα κολλαγόνου) με κύρια κλινική εκδήλωση την ινοσίτιδα, δηλαδή την φλεγμονή των κολλαγόνων ινών του συνδετικού ιστού.

Οι αλλοιώσεις συμβαίνουν στις αρθρώσεις, τους μυς, τους τένοντες και άλλα όργανα και συστήματα. Τα κυριότερα νοσήματα του συνδετικού ιστού είναι ο ερυθηματώδης λύκος, οι μυοσίτιδες, η σκληροδερμία και οι αγγειϊτιδες.

Μία άλλη άγνωστη δράση είναι η ευεργετική επίδραση του υδρολυμένου κολλαγόνου στην καρδιά. Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεΐνη και των αγγείων της καρδιάς, η έλλειψη κολλαγόνου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία, σύμφωνα με το Δρ Sahelian.

Χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό ως αποτέλεσμα γήρανσης μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα της καρδιάς και στεφανιαία καρδιοπάθεια, αλλά αυτή είναι άλλη μια παράμετρος που θα αναλυθεί ξεχωριστά.

Συμπερασματικά το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι μία εξαιρετική φυσική μέθοδος θεραπείας της αρθρίτιδας σε όλες τις μορφές που όχι μόνο αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της ασθένειας (πόνος, πρήξιμο, δυσκαμψία) αλλά συμβάλλει και θεραπεία ανοικοδόμηση του χόνδρου και τροποποίηση της καταστρεπτικής ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]