Η Ελλάδα εκφράζει την υποστήριξή της στον αγώνα κατά των οστικών, μυϊκών και αρθριτικών νόσων.

Εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Αθήνα, στην Ελλάδα για το άνοιγμα του 15ου Διεθνούς Παγκοσμίου Συνεδρίου Συλλόγων Ασθενών με Οστεοπόρωση (IOF – WWC) την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη.

Το γεγονός αυτό που πραγματοποιείται ανά διετία, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους υποστηρικτές ασθενών, να μοιραστούν τις καλύτερες πρακτικές και να ανταλλάξουν γνώση σχετικά με την αυξανόμενη επιβάρυνση των μυοσκελετικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης.

Το συνέδριο, που διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Οστεοπόρωσης (IOF) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», θα ανοίξει ο κος Φώτης Πατσουράκος, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Θα παραστούν επίσης τοπικές διάσημες προσωπικότητες συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού κας Υβόννης Μαλτέζου, και της Σεφ κας Νίκης Μερκούρη, οι οποίες θα παρουσιάσουν συνταγές φιλικές προς τα οστά για τους συμμετέχοντες στη διάρκεια του συνεδρίου.

Η Οστεοπόρωση αποτελεί μία μακροχρόνια νόσο, η οποία προκαλεί αδυναμία και ευθραστότητα στα οστά. Διεθνώς, περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, θα υποστεί ένα κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Οι μυοσκελετικές παθήσεις όπως η οστοπόρωση ή η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν περισσότερους από 1,7 δις ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη αιτία διαβίωσης με σωματική ανικανότητα.

Η κα Judy Stenmark, διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Οστεοπόρωσης δήλωσε: «Αυτές οι νόσοι αποτελούν μία τεράστια ανθρώπινο και κοινωνικο-οικονομική επιβάρυνση για τους ηλικιωμένους πληθυσμούς, και ο αριθμός των πασχόντων πρόκειται να αυξηθεί δραματικά με τη γήρανση του πληθυσμού. Αυτός είναι ο λόγος που καθιστά αυτό το συνέδριο τόσο σημαντικό. Αποτελεί μία ευκαιρία για τους συλλόγους ασθενών να μάθουν νέες στρατηγικές προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και να καταστήσουν την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση πιο προσβάσιμες σε όσους ασθενείς τις χρειάζονται.

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2010, περίπου 22 εκατ. γυναίκες και 5.5 εκατ. άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλικίας μεταξύ 50-84, ενδέχεται να πάθουν οστεοπόρωση έως 23% μέχρι το 2025. Η επιβάρυνση της ασθένειας μόνο στην Ελλάδα είναι τεράστια. Κατά προσέγγιση 86.000 νέα κατάγματα λόγω ευθραυστότητας συμβαίνουν ετησίως και περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας 50 ετών και άνω, υπολογίζεται οτι έχουν οστεοπόρωση. Η οικονομική επιβάρυνση των νέων και προηγούμενων καταγμάτων, ξεπερνά τα €680 εκατ. ανά έτος και, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αναμένεται να αυξηθεί μέχρι 20% σε περίπου €814 εκατ. το 2025.

Με διοργάνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οστεοπόρωσης από το 1998, το Διεθνές Συνέδριο Συλλόγων Ασθενών με Οστεοπόρωση, αποτελεί το πιο σημαντικό forum για την ανάπτυξη του διεθνούς κινήματος ασθενών με οστεοπόρωση. Το πρόγραμμά του διάρκειας δυόμιση ημερών, θα συμπεριλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, συζητήσεις με πάνελ ομιλητών και απονομές βραβείων. Με την ανταλλαγή ιδεών για επιτυχημένες εκστρατείες, την εκμάθηση καινούργιων δεξιοτήτων, και την ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους σε εθνικό επίπεδο.

Η κα Μέμη Τσέκουρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» δήλωσε, «Έχουμε την ευχαρίστηση να φιλοξενούμε αυτό το συνέδριο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Οι εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν εκ μέρους των συλλόγων ασθενών διεθνώς, πραγματοποιούν εξαιρετική δουλειά σε επίπεδο ανιδιοτελούς προσφοράς στις χώρες τους. Προάγουν ενεργά την εκπαίδευση της επαγγελματικής και δημόσιας υγείας, καθώς επίσης προωθούν τα συμφέροντα των ασθενών με χρόνιες, σοβαρές νόσους. Αυτό το συνέδριο εξυπηρετεί όχι μόνο την ενίσχυση δεξιοτήτων αυτών των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών και των εθελοντών τους, αλλά τους παρέχει επίσης αναγνώριση της πολύ σημαντικής τους προσφοράς».

Σχετικά με τον Διεθνή Οργανισμό Οστεοπόρωσης

Ο Διεθνής Οργανισμός Οστεοπόρωσης (IOF) αποτελεί έναν μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό οργανισμό, που έχει αποστολή τον αγώνα σε διεθνές επίπεδο κατά της οστεοπόρωσης και συναφών μυοσκελετικών νόσων. Τα μέλη του IOF – επιστημονικοί ερευνητές, ασθενείς, ιατρικοί και ερευνητικοί σύλλογοι και βιομηχανικοί εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο – μοιράζονται ένα κοινό όραμα ενός κόσμου χωρίς οστεοπορωτικά κατάγματα. Ο Διεθνής Οργανισμός Οστεοπόρωσης (IOF), με έδρα στην Ελβετία, διαθέτει επί του παρόντος ένα δίκτυο με 232 συλλόγους μέλη, σε 98 χώρες, περιοχές και επικράτειες. Μεταξύ των πολυάριθμων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του, ο Ο Διεθνής Οργανισμός Οστεοπόρωσης (IOF), κινητοποιεί το διεθνές κίνημα οστεοπόρωσης, την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, που έχει καθιερωθεί στις 20 Οκτώβρη κάθε έτους.
www.iofbonesociety.org· www.facebook.com/iofbonehealth ·
http://twitter.com/iofbonehealth·#IOFWWC15

Σχετικά με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, αποτελεί τον μοναδικό μη-κερδοσκοπικό σύλλογο με δράση σε όλη την Ελλάδα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Ιδρύθηκε το 1999, με πρωταρχικό σκοπό την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με την οστεοπόρωση, την δίαιτα και την διατροφή, την φυσική δραστηριότητα, την ψυχολογική ευεξία, την πρόληψη, την εμμηνόπαυση και την ευρύτερη σκελετική υγεία. Ο Σύλλογος διατηρεί σχέσεις στενής συνεργασίας με επιστημονικούς οργανισμούς που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, καθώς επίσης το Ερευνητικό Εργαστήριο Μυοσκελετικών Παθήσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία με αυτές τις ομάδες, ο Σύλλογος διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία που αφορούν στην οστεοπόρωση. Παρέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες και υποστήριξη μέσω μιας ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν σεμινάρια, συνέδρια και ενημερωτικά έντυπα που αφορούν σε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την σκελετική υγεία. Ο Σύλλογος, ως μακροχρόνιο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Οστεοπόρωσης, έχει τιμηθεί δύο φορές. Καταρχήν, με το βραβείο Linda Edwards Memorial Award του Διεθνούς Οργανισμού Οστεοπόρωσης το 2007, ως ένδειξη αναγνώρισης των εξαιρετικών επιτευγμάτων του και επίσης με το βραβείο «Καλύτερης Διαφημιστικής Εκστρατείας» το 2013 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. http://www.osteocare.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;