Με ένα εικονογραφημένο έντυπο που φέρει τον τίτλο ‘Γινόμαστε ό,τι τρώμε’ και το οποίο περιγράφει ευχάριστα και κατατοπιστικά στα παιδιά τα οφέλη της σωστής διατροφής και της φυσικής άσκησης, η Νομαρχία Πειραιά και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών – ΚΕ.Π.ΚΑ., ρίχνονται στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, τα ελληνόπουλα είναι σήμερα τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης, κυρίως λόγω της αλόγιστης κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και της έλλειψης άσκησης.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου στη χώρα μας σε παιδιά ηλικίας 6-11 χρόνων φθάνει το 54% και στους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών αγγίζει το 40%, με άμεσες επιπτώσεις στην ψυχολογία τους, αφού η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, και κακή εικόνα του σώματος.

Συνδέεται επίσης στενά με σοβαρές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

Ημερίδα

Η Νομαρχία Πειραιά, έχοντας ως βασικό στόχο την προστασία των παιδιών, εξέδωσε με το ΚΕΚΠΑ την ειδική αυτή έκδοση για την παιδική παχυσαρκία και την καταπολέμησή της, η παρουσίαση της οποίας θα γίνει σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 10.30 το πρωί στον Πολυχώρο Απόλλων (Ερμουπόλεως & Πηλίου 1, Καμίνια).

Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης, ο προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Δημήτρης Ζωγόγιαννης και ο προϊστάμενος της Β/θμιας Eκπαίδευσης Πειραιά Ιωάννης Ξανθοπουλίδης, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Φυσιοθεραπευτής (MS PhD Φυσιολογίας της Άσκησης και της Διατροφής) Γεώργιος Μουλίνος.


Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας της Νομαρχία Πειραιά για τον ρόλο των σχολικών κυλικείων στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών που έχει πραγματοποιηθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως σήμερα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας τόνισε ότι ‘Στη Νομαρχία Πειραιά ό,τι έχει σχέση με το παιδί δεν μας αγγίζει απλώς, μας αφορά. Βλέποντας την παχυσαρκία να πλήττει ολοένα και περισσότερο τα παιδιά μας, βάλαμε έναν ακόμα στόχο. Να συμβάλλουμε ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και ως γονείς οι ίδιοι, στην αντιμετώπιση αυτής της παιδικής ασθένειας που στην Ελλάδα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Έτσι, ‘ζωγραφίσαμε’, σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε με τη συνεργασία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ) ένα εικονογραφημένο έντυπο, που στόχο έχει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αλλάξουν τις ανθυγιεινές καταναλωτικές συνήθειές τους, που οδηγούν στην παχυσαρκία’.

Και ο Νομάρχης Πειραιά πρόσθεσε: Το μήνυμά μας ‘Γινόμαστε ό,τι τρώμε’, θέλουμε να φτάσει σε κάθε σχολείο μας, σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια. Αλλά γι’ αυτό δεν αρκούν μόνο οι δικές μας προσπάθειες. Πρέπει πρωτίστως η Πολιτεία να συμβάλει με σύγχρονα προγράμματα Αγωγής Υγείας ή καλύτερα Αγωγής Ζωής από τα πρώτα σχολικά βήματα και βεβαίως με την προώθηση του αθλητισμού στην καθημερινότητα των μαθητών’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό