Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος, και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε:

'Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος είναι μια ευκαιρία να προβληματισθούμε όχι μόνο για το αν η συνήθεια αυτή προκαλεί βλάβες στην υγεία των καπνιστών, αλλά και για το βαθμό επίδρασης που έχει το κάπνισμα σε αυτούς που δεν μπορούν να συναινέσουν σε αυτό και προπαντός στα παιδιά.

Η προσπάθεια ξεκίνησε με την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εισήγησής μου να ζητηθεί από την Επιτροπή σύνταξη ειδικής επιστημονικής έρευνας και να συμπεριληφθεί η έννοια του παθητικού καπνίσματος από 'τρίτο χέρι', για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά κείμενα (βλ.

σχετικό ψήφισμα ΕΚ B7 0164/2009). Συνεχίσαμε με μια εκδήλωση για το ίδιο θέμα τον Δεκέμβριο του 2009 στην Αθήνα, όπου διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες (όπως οι καθηγητές κύριοι Μπεχράκης και Κωνσταντόπουλος) αναδεικνύοντας τις συνέπειες που έχει το παθητικό κάπνισμα στην υγεία των παιδιών.

Στις 23 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνουμε με τη βρετανίδα Ευρωβουλευτή κα. Μ. Γιαννακουδάκη εκδήλωση με θέμα 'Παθητικό Κάπνισμα και Υγεία των Παιδιών', όπου θα μιλήσουν ειδικοί από ευρωπαϊκούς φορείς και θα παρουσιασθούν καινούργια στοιχεία.

Ταυτόχρονα, προωθείται η συμπερίληψη σχετικών κονδυλίων στο πλαίσιο των διαδικασιών σύνταξης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα υπάρξουν πρόθυμοι συμπαραστάτες, για να δημιουργήσουμε μια ευρεία συμμαχία.

Είναι κάτι που οφείλουμε στα παιδιά μας. Αρκετά έχουμε επιβαρύνει το περιβάλλον και έχουμε υπονομεύσει το οικονομικό τους μέλλον. Ας μην παίζουμε και με την υγεία τους'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο