Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας για το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ανάμεσα στα άλλα πρότεινε την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, έτσι ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικότερα και ο καπνιστής και κυρίως ο παθητικός καπνιστής.

Άλλωστε 1 στους 2 καπνιστές υποστηρίζει την πλήρη απαγόρευσή του σε δημόσιους χώρους. Πρότεινε επίσης την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, ως ένα αντικίνητρο ειδικά στις μικρές ηλικίες, με την προϋπόθεση όμως ότι ένα μέρος των εσόδων που θα προκύψουν θα διοχετευθούν σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και της πρόληψης.

Είπε χαρακρηριστικά: ‘Να μην γελιόμαστε. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τη μάχη κατά του καπνίσματος και κατά του αλκοόλ μόνο κατασταλτικά. Δυσκολεύομαι και εγώ να δω πώς ο μαγαζάτορας, ειδικά σε ένα κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, θα πηγαίνει από το ένα τραπέζι στο άλλο και να υποχρεώνει τους θαμώνες να μην καπνίζουν.

Δεν θα το κερδίσουμε εκεί το παιχνίδι. Θα το κερδίσουμε μόνο με πολύ πιο συστηματική ενημέρωση, με πολύ πιο συστηματική πρόληψη από αυτήν που υπάρχει σήμερα, ειδικά στις νέες γενιές, αυτές που εξακολουθούν ίσως να βλέπουν το κάπνισμα ως μία ενδιαφέρουσα μόδα και ως κάτι το οποίο θα τους επηρεάσει πολύ αργότερα στη ζωή τους’.

Ολόκληρη η ομιλία στο www.kmitsotakis.gr