ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους

Η μάστιγα του καπνίσματος είναι ύψιστης σημασίας θέμα δημόσιας υγείας για τη χώρα μας. Είκοσι τρεις χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το κάπνισμα. Η χώρα μας είναι στη χειρότερη θέση κατάταξης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και η μόνη χώρα που οι δείκτες του καπνίσματος επιδεινώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ηλικία εισαγωγής των νέων μας στη συνήθεια του καπνίσματος κατέβηκε και κάτω από την ηλικία των 13 χρόνων, το ποσοστό καπνιζόντων στους άνδρες βρίσκεται στο 44% και στις γυναίκες πάνω από 41% και η κατανάλωση τσιγάρων ξεπερνά τα 3.000 τσιγάρα κατά κεφαλήν το έτος, όταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο δεν ξεπερνάει τα 2.000 τσιγάρα το χρόνο.

Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων πολιτών για πρώτη φορά παρουσιάζει βαθμό επιβράδυνσης τα τρία τελευταία χρόνια και σ’ αυτό είναι συνυπεύθυνο και το κάπνισμα. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα κατά του καπνίσματος.

Επειδή όμως το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους νέους μας, ερωτάται η κα υπουργός:

1. Προτίθεται να ψηφίσει άμεσα νέο νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, να κυρώσει με νόμο την υπουργική απόφαση απαγόρευσης κάθε διαφήμισης προϊόντων καπνού και να αναθέσει την εφαρμογή του νέου νόμου και την ευθύνη ελέγχου των όποιων μέτρων σε ολόκληρο τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους;

2. Προτίθεται να υλοποιήσει προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καπνίσματος για όλο τον ελληνικό λαό και να ενταχθεί το πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος στην Αγωγή Υγείας του Υπουργείου Παιδείας;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Έκτoρας Νασιώκας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας