Τη βούληση του πρωθυπουργού να προτείνει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Η υπόθεση Novartis αποτελεί αναμφισβήτητα διεθνές σκάνδαλο. Διεξάγονται έρευνες σε είκοσι χώρες. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά θα απασχολήσει για χρόνια, σημείωσε.

Η Προανακριτική Επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει για όλα τα ζητήματα. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωσή μας να πράξουμε τα δέοντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα».

Όπως είπε, την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει «να σηκώσει κανέναν πήχη». Πρέπει να φανεί αν υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων. Στο στάδιο που βρισκόμαστε, η Προανακριτική Επιτροπή δεν γίνεται για να καταδικαστεί κάποιος αλλά για να ερευνηθεί το θέμα και να φανεί αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη δίωξη όσων εμπλέκονται. Αν υπήρχαν σήμερα επαρκείς ενδείξεις, θα υπήρχε άλλη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων ξεκαθάρισε ότι προβλέπεται στις διεθνείς συνθήκες αλλά και στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, έκανε δε λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού τους. 

«Κατά τον ίδιο τρόπο που η ποινική διαδικασία λειτουργεί για τους απλούς πολίτες, πρέπει να λειτουργήσει για τα πολιτικά πρόσωπα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η υπερασπιστική γραμμή που ακούμε δείχνει φοβικότητα. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει πολιτικά πρόσωπα να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους πολίτες. Ο νόμος προβλέπει ότι μοναδικός αρμόδιος για να αποκαλύψει τα στοιχεία είναι το δικαστήριο στο ακροατήριο.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιώσει αποζημίωση από τη Novartis για όσα έγιναν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο πρωθυπουργός είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πλανητάρχης. Είναι περίεργο ότι ο κος Γεωργιάδης θεωρεί ότι έχει δυνατότητα να στήσει μια σκευωρία που περιλαμβάνει το FBI, την αμερικανική πρεσβεία και προστατευόμενους μάρτυρες, σχολίασε με αφορμή τις κατηγορίες του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό που πρέπει να απαντήσει η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης είναι αν ευθέως κατηγορεί εισαγγελικούς λειτουργούς ότι ενεργούν με βάση εντολές της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί ευθεία προσβολή της ανεξαρτησίας και την ακεραιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Να ονοματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους δικαστικούς λειτουργούς που υποστηρίζει ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση έστησαν σκευωρία. Εδώ δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο. Σαφείς απαντήσεις περιμένουμε».

Κάλεσε δε τους δικαστικούς λειτουργούς να τοποθετηθούν σε σχέση με όσα ισχυρίζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πώς ήξερε ο Αλ. Τσίπρας

Η υπόθεση Novartis έχει έρθει στην επικαιρότητα και στον διεθνή Τύπο πολύ νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017, οπότε ο πρωθυπουργός μίλησε για «σκάνδαλο», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για τις τότε δηλώσεις του. Υπενθύμισε ότι ένα χρόνο πριν, ο φάκελος και η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του Στ. Κοντονή, που έστειλε στη Δικαιοσύνη πληροφορίες από διεθνείς έρευνες. «Ολος ο κόσμος το ήξερε, κυβερνήσεις, δημοσιογράφοι, το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας στην οποία η Novartis φέρεται να είχε αναπτύξει διαδικασίες διαφθοράς».

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα