Της Εύας Καραμανώλη

Στοιχεία, που πλαισιώνουν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και «ισχυροποιούν» τις κατηγορίες, περιλαμβάνονται σύμφωνα με δικαστικές πηγές στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εντοπίσει υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ταιριάζουν χρονικά με τις καταγγελόμενες χρηματικές καταβολές σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τις αναφορές στα ημερολόγια που κατασχέθηκαν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, διαψεύδουν ότι εντός της δικογραφίας περιλαμβάνονται βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ και σημειώνουν πως " σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε στοιχείο αφορά πολιτικά πρόσωπα, θα διαβιβαστεί κατευθείαν στη Βουλή".

Στο επίκεντρο της έρευνας που διενεργείται από τους εισαγγελείς διαφθοράς βρίσκεται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα- ξέπλυμα μαύρου χρήματος . Οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν στοιχεία για την τέλεσή του από πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα όσον αφορά στους τελευταίους η έρευνα των εισαγγελικών αρχών αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς έχουν εντοπιστεί τα πρόσωπα -κρατικοί αξιωματούχοι, άτομα που κινούνται στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον αλλά και αρκετοί γιατροί- που φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι εισαγγελικές αρχές διασταυρώνουν στοιχεία που τίθενται υπόψιν τους με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και στην έρευνα για τα Panama Papers ενώ αξιολογούνται τα όσα προκύπτουν από έγγραφα και υπολογιστές που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των εφόδων που έκαναν οι αρχές τόσο στη Novartis όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να διευκρινιστεί η διαδρομή του "μαύρου χρήματος" οι εισαγγελικές αρχές έχουν απευθύνει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία και την Κύπρο ζητώντας στοιχεία τόσο για τους εταιρικούς τροφοδότες λογαριασμούς της Novartis αλλά και για λογαριασμούς εταιρειών που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο για να "ξεπλένονται " χρήματα που προορίζονταν για δωροδοκίες.

Αιτήματα δικαστικής συνδρομής αλλά και ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών έχουν υποβληθεί και για τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίαν συντόμως θα βρεθούν και πάλι ενώπιον των εισαγγελέων διαφθοράς , οι προστατευόμενοι μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν για τα μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τις πρακτικές που εμφανίζεται να χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην αγορά φαρμάκου.

Η εγκυρότητα των προστατευόμενων μαρτύρων αμφισβητείται ευρέως, ωστόσο σύμφωνα με δικαστικές πηγές, εξετάστηκαν λεπτομερώς από τους εισαγγελείς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις 
να γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Κατά τις ίδιες, πηγές, οι προστατευόμενοι μάρτυρες πέρασαν ακόμα και από ψυχομετρικά τεστ.

"Οι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν για να μιλήσουν μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά συνολικά για τις πρακτικές της εταιρείας", έλεγαν χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι προκειμένου να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας υπήρξε έγγραφη έγκριση του επόπτη-αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία δεν εστάλη στη Βουλή καθώς περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη