"Υπάρχει διάθεση συνεργασίας με την Πολιτεία, την ιατρική Κοινότητα αλλά και όλους τους παράγοντες της αγοράς, έτσι ώστε να μειωθούν οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος, με τους καταναλωτές να επιλέγουν άλλες εναλλακτικές λύσεις που τους προσφέρονται, σημείωσε σε συνέντευξη τύπου ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Παπαστράτος,  Χρήστος Χαρπαντίδης. Όπως ανέφερε, η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε από μία εταιρεία αλλά ούτε και από ένα προϊόν.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο IQOS της PMI (Philip Morris International) στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι πλέον 150.000 το χρησιμοποιούν αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 80% αυτών το χρησιμοποιούν αποκλειστικά (δεν επιλέγουν δηλαδή συμβατικό προϊόν). Εντός του Ιανουαρίου εκτιμάται ότι η εταιρεία θα είναι έτοιμη να φέρει ένα αντίστοιχο νέο προϊόν, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει και το ποσοστό διείσδυσής της στην αγορά που σήμερα με το IQOS βρίσκεται στο 5%.

Σήμερα το IQOS κυκλοφορεί σε 42 αγορές του κόσμου και ο στόχος είναι σε μία επταετία να έχει κατακτήσει μερίδιο αγοράς (διεθνώς) μεταξύ 30%-40%. Περίπου 5,9 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως έχουν ήδη επιλέξει αντί για τσιγάρα να χρησιμοποιούν το IQOS.

Υπενθυμίζεται, πως η θυγατρική του ομίλου PMI, η Παπαστράτος, επένδυσε 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής των ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στο IQOS, ενώ το εργοστάσιο ξεκίνησε να παράγει το Φεβρουάριο του 2017, δηλαδή ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ούτε χρόνος.

Με αυτή την επένδυση, η Ελλάδα έγινε η τρίτη χώρα παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που παράγει ράβδους καπνού, για το IQOS. Συνολικά η PMI έχει επενδύσει πόρους 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αναπτύξει και να προωθήσει το IQOS.  Η υλοποίηση του σύνθετου και απαιτητικού αυτού έργου συνεχίζεται και με την ολοκλήρωσή του η Παπαστράτος θα παράγει ετησίως 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού, οι οποίες θα εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος, επισήμανε πως «δεν ανταγωνιζόμαστε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δεν είναι αυτή η στόχευσή μας, αλλά εστιάζουμε στο μέλλον και σε έναν κόσμο που θα μειώνεται διαρκώς το κάπνισμα. Στόχος είναι να μειώνονται οι χρήστες του συμβατικού τσιγάρου».

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε και η πρώτη Έκθεση κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος που πραγματοποίησε για λογαριασμό της εταιρεία η ΕΥ. 

Πιο αναλυτικά, το εκτόπισμα της Παπαστράτος, έχει ως εξής:

· 1,2 δισ. ευρώ συνολικός κύκλος εργασιών 
· 1,1 δισ. ευρώ συνεισφορά σε φόρους (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και ΕΦΚ) - 2,2% των εσόδων του κράτους 
· 85 εκατ. ευρώ συνεισφορά προς Έλληνες προμηθευτές με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών
· 4,9 εκατ. ευρώ σε ενέργειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων
· Απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών. 
· Στα 157 εκατ. ευρώ το 2017 η προστιθέμενη αξία που δημιουργήθηκε, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,1% του ΑΕΠ.

Απασχόληση

Σε επίπεδο απασχόλησης, η Παπαστράτος είχε ισχυρό αποτύπωμα, αυξάνοντας κατά 24,6% τον αριθμό των εργαζομένων της.

· 897 άμεσες θέσεις εργασίας
· 1.091 έμμεσες θέσεις 
· Κάθε μία θέση εργασίας της Παπαστράτος υποστηρίζει έμμεσα 2,5 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας
· 30 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία και αμοιβές 
· Λοιπές παροχές προς τους εργαζομένους αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα