Αγγλικός όρος

toilet training

Ορισμός

Εκπαίδευση ενός παιδιού να ελέγχει την ούρηση και αφόδευση μέχρι την τοποθέτησή του σε μία τουαλέτα. Οι εντερικές κινήσεις ενός βρέφους μπορεί να συμβαίνουν συνήθως την ίδια ώρα καθημερινώς πολύ πρώιμα στη ζωή, αλλά επειδή το παιδί δεν έχει επαρκή νευρομυϊκό έλεγχο της λειτουργίας του εντέρου και της κύστης έως το τέλος του δεύτερου έτους, δεν συνιστάται η έναρξη της εκπαίδευσής του μέχρι τότε. Κοντά σε εκείνη την περίοδο, η τοποθέτηση του παιδιού σε μια μικρή καρέκλα-ουροδοχείο για μια μικρή περίοδο πολλές φορές την ημέρα μπορεί να του επιτρέψει να μείνει στεγνό. Αρχικά οι πάνες απομακρύνονται ενώ το παιδί είναι ξύπνιο, αργότερα απομακρύνονται όταν κοιμάται και έχει ειπωθεί στο παιδί ότι πρέπει να είναι ικανό να μένει στεγνό. Αυτό το πρόγραμμα ίσως χρειαστεί να διακοπεί για πολλές ημέρες με μια εβδομάδα εάν το παιδί δεν παραμένει στεγνό.

Για την προστασία του κρεβατιού, πρέπει να χρησιμοποιείται ένα λαστιχένιο σεντόνι κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου. Εκπαιδευτικά εσώρουχα μπορεί να βοηθήσουν στην μετάβαση από τον παθητικό στον ενεργητικό έλεγχο των συνηθειών τουαλέτας. Δεν υπάρχει διαφορά στην ευκολία εκπαίδευσης μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, σε καθένα διαρκεί περίπου 3 με 6 μήνες.

Παιδιά που δεν έχουν επιτύχει να παραμείνουν στεγνά ή να ελέγχουν τις κύστεις τους δεν πρέπει να τιμωρούνται. Αυτό ίσως προκαλέσει μετέπειτα ανάπτυξη ενούρησης και δυσκοιλιότητας. Ο,τι κι αν συμβεί, δεν είναι ούτε ανώμαλη ούτε επιζήμια η καθυστέρηση της εκπαίδευσης μέχρι το τρίτο έτος ζωής. Εάν δεν επιτευχθεί μέχρι τότε, πρέπει να αναληφθεί επαγγελματική εκτίμηση ώστε να ανιχνευθεί η σπάνια αιτία ουροποιογεννητικών ή γαστρεντερικών ανωμαλιών που συμβάλλουν σε τέτοια καθυστέρηση.