Αγγλικός όρος

menopause

Ορισμός

Η περίοδος που σηματοδοτεί την μόνιμη λήξη της εμμήνου δραστηριότητας, που συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 35 και 58. Η εμμηνόρροια μπορεί να σταματήσει ξαφνικά, μπορεί να υπάρχει μειωμένη ροή κάθε μήνα μέχρι την οριστική διακοπή ή το μεσοδιάστημα μεταξύ των περιόδων μπορεί να επιμηκύνεται μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης διακοπή. Φυσιολογικά η εμμηνόπαυση θα συμβεί στο 25% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 47, στο 50% μέχρι την ηλικία των 50, στο 75% μέχρι την ηλικία των 52 και στο 95% μέχρι την ηλικία των 55. Η εμμηνόπαυση οφειλόμενη σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών έχει συμβεί σε σχεδόν 30% των γυναικών των Η.Π.Α., που είναι 50 ετών ή μεγαλύτερες. Γυναίκες με βραχείς έμμηνους κύκλους μπορεί να φτάσουν στην εμμηνόπαυση μέχρι και δυο χρόνια νωρίτερα από γυναίκες με μακριούς κύκλους. Το κάπνισμα έχει μια επίδραση στη εμμηνόπαυση, επιφέροντας τη 1 με 2 χρόνια πρόωρα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση ξεκινούν νωρίς μετά τη διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών, είτε η εμμηνόπαυση συμβαίνει φυσικά είτε οφείλεται σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών ή σε δυσλειτουργία της υπόφυσης. Τα συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν από λίγους μήνες μέχρι χρόνια, ποικίλουν από δύσκολα αναγνωρίσιμα ως βαριά. Περιλαμβάνονται αγγειοκινητική αστάθεια, νευρικότητα, εξάψεις, ρίγη, ευερεθιστότητα, κόπωση, απάθεια, κατάθλιψη, επεισόδια κλάματος, αϋπνία, αίσθημα παλμών, ίλιγγος, κεφαλαλγία, αιμωδία, κνησμός, μυαλγία, διαταραχές της ούρησης (όπως συχνότητα και ακράτεια) και ποικίλες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων είναι οστεοπόρωση και αθηροσκλήρυνση.

Οι εξάψεις μπορούν να ξεκινήσουν με αύρα που προηγείται κοιλιακής δυσφορίας και ίσως ενός ρίγους που ακολουθείται σύντομα από αίσθημα θερμότητας που κινείται προς την κεφαλή. Μετά το πρόσωπο γίνεται ερυθρό και υπάρχει εφίδρωση ακολουθούμενη από εξάντληση. Η αιτία των εξάψεων δεν είναι πλήρως κατανοητή. Παρόλο που ο λαϊκός μύθος είναι πως η σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα αναπόφευκτα μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν λίγα δεδομένα για να υποστηρίξουν αυτή την άποψη. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μείνει στα προεμμηνοπαυσιακά επίπεδα ή να αυξηθεί λόγω έλλειψης φόβου εγκυμοσύνης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) χρησιμοποιείται προσεκτικά για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αυτή η θεραπεία συνίσταται μόνο σε οιστρογόνα (σε ασθενείς που έχουν υποστεί υστερεκτομή) και σε οιστρογόνα συνδυασμένα με προγεστερόνη (σε ασθενείς με άθικτη μήτρα). H HRT αντενδείκνυται σε γυναίκες με ιστορικό οιστρογονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού, ενδομητρικό καρκίνο, θρομβοεμβολική νόσο, οξεία ηπατική νόσο και κολπική αιμορραγία αγνώστου αιτιολογίας. Πολλές γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα πρέπει επίσης να αποφύγουν την HRT. Οι αποφάσεις σχετικά με τη χρήση της HRT βασίζονται στα σχετικά οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας για την κάθε γυναίκα. Σημαντικά οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, τη μείωση της πιθανότητας για άνοια του Alzheimer, τη βελτίωση του λιπιδικού προφίλ και τη μείωση των συμπτωματικών εξάψεων. Είναι αβέβαιο, αν η HRT επιδρά στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση της πιθανότητας για ανάπτυξη οιστρογονοεξαρτώμενων κακοηθειών και επανέναρξη της εμμήνου ρύσης. Παρόλο που η έρευνα δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, κάποιες γυναίκες μπορεί να λαμβάνουν συμπληρώματα με βότανα και να καταναλώνουν προϊόντα σόγιας για ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Επειδή οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν ποικιλία συμπτωμάτων κατά την περίοδο αυτή πρέπει να προσδιοριστούν η φύση τους, η βαρύτητά τους και η επίδρασή τους στην ασθενή. Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στον αναπαραγωγικό κύκλο. Αν η γυναίκα βιώνει σοβαρά συμπτώματα, ένας ιατρός μπορεί να χρειαστεί να εκτιμήσει την ασθενή. Η γυναίκα ενθαρρύνεται να διατηρήσει δίαιτα υψηλή σε ασβέστιο, βιταμίνες και μέταλλα. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της HRT είναι υπό συζήτηση. Οι φορείς ιατρικής φροντίδας προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και καθησυχασμό, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι καταθλιπτικά και τρομακτικά και παρέχουν γραπτές πληροφορίες παρακολούθησης και πηγές αυτοβοήθειας.

Συνώνυμο

change of life, climacteric

Ετυμολογία

[" + pausis, παύση]

Υπώνυμος όρος

artficial menopause
male menopause
premature menopause
surgical menopause