Αγγλικός όρος

emergency, fire

Ορισμός

Μια κατάσταση κατά την οποία η φωτιά μπορεί να προκαλέσει το θάνατο η σοβαρό τραυματισμό. Το άτομο του οποίου τα ρούχα πιάνουν φωτιά πρέπει να τυλιχτεί σε ένα χαλί η μια κουβέρτα για να σβήσουν οι φλόγες. Εάν το άτομο βρίσκεται στο ύπαιθρο το κύλισμα στο χώμα θα σβησει τις φλόγες.

Εάν το θύμα είναι παγιδευμένο σε ένα φλεγόμενο κτίριο, το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται πρέπει έχει τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά ώστε να αποφευχθούν τα ρεύματα αέρα που θα αυξήσουν τη φωτιά. Το παράθυρο πρέπει να ανοίξει μόνο εφόσον το άτομο μπορεί να διασωθεί από εκεί. Οι πόρτες πρέπει να ανοίξουν μόνο κατά λίγα εκατοστά για να εξασφαλίσουν δυνατότητα διαφυγής. Το ξέσπασμα μιας φλόγας η ενός θερμού ρεύματος αέρα μπορεί να σπρώξει την πόρτα προς τα μέσα και να προκαλέσει ασφυξία σε όσους βρίσκονται στο δωμάτιο. Yγρά ρούχα η πετσέτες πρέπει να τοποθετούνται πάνω από το στόμα και τη μΰτη για να εμποδίζουν την είσοδο του καπνού και των αερίων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά την απόπειρα διαφυγής από μια περιοχή με καπνό η φωτιά, είναι σημαντικό κανείς να έρπει παρά να τρέξει. Η θερμότητα μερικά μέτρα πάνω από το έδαφος μπορεί να είναι θανατηφόρα εξαιτίας της υπερθέρμανσης των αερίων, στο επίπεδο όμως του εδάφους ο αέρας μπορεί να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία που να είναι υποφερτή. Ακόμη και όταν έρπει κανείς είναι σημαντικό να προχωρά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι πιο πυκνό στο επίπεδο του εδάφους, επειδή είναι πιο βαρύ από το οξυγόνο.