Αγγλικός όρος

listeriosis, heterosis

Ορισμός

Λοίμωξη που οφείλεται στο είδος Listeria monocytogenes- ένα ενδοκυτταρικό βακτήριο που εντοπίζεται στο έδαφος και προκαλεί ήπια τροφική δηλητηρίαση σε υγιή άτομα και βαριά συστηματική νόσο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, μεγαλύτερους ενήλικες, εγκύους και νεογνά. Ο οργανισμός μπορεί να εντοπισθεί στο κρέας ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα από μολυσμένα ζώα, σε λαχανικά μολυσμένα από χώμα ή νερό που περιέχουν τον οργανισμό, ή σε παρασκευασμένα τρόφιμα, όπως το ζαμπόν, που μολύνονται μετά την παραγωγή τους. Αντίθετα με άλλα παθογόνα που μεταφέρονται με τα τρόφιμα, η Listeria αυξάνεται στα τρόφιμα ακόμα και εάν καταψυχθούν. Αυξάνεται επίσης στα τοιχώματα των καταψυκτών και μπορεί να μολύνει και άλλα τρόφιμα. Ο οργανισμός καταστρέφεται με θέρμανση, και έτσι ο κίνδυνος εντοπίζεται σε τρόφιμα που σερβίρονται κρύα ή δεν θερμαίνονται στους 70°C επί τουλάχιστον 2 λεπτά. Το Υπουργείο Γεωργίας συνιστά στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο λοιμώξεως να μην καταναλώνουν hot dogs, ζαμπόν, ξηρά λουκάνικα, άβρα-στο γάλα και μαλακά τυριά (π.χ. μπρι, μπλε τυρί) ή τυριά που παρασκευάζονται από απεξέργαστο γάλα. Στις εγκύους, η Listeria προσβάλλει το αμνιακό υγρό και προκαλεί αυτόματη αποβολή. Σε ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες και σε νεογνά προκαλεί συνήθως μηνιγγίτιδα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Η αμπικιλλίνη με κεφτριαξόνη ή κεφοταξίμη, ή η αμπικιλλίνη με μια αμινογλυκοσίδη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας που οφείλεται σε Listeria. Εάν ο ασθενής είναι αλλεργικός στην πενικιλλίνη, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται τριμεθοπρίμη ή σουλφαμεθοξαζόλη. Η δεξαμεθαζόνη μπορεί να χορηγηθεί πριν την αντιβιοτική θεραπεία για την μείωση του εγκεφαλικού οιδήματος.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Δημόσια εκπαίδευση απαιτείται για την ενημέρωση των εγκύων, των μεγαλύτερων ενηλίκων, των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων ή εκείνων που έχουν προσβληθεί από HIV, για τον κίνδυνο των έτοιμων προς βρώση τροφίμων, όπως τα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά. Οι τεχνικές ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου λοίμωξης, περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών (επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) όταν γίνεται μεταχείριση έτοιμων προς βρώση κρύων τροφίμων, πλύσιμο των επιφανειών κοπής και των άλλων σκευών με ζεστό νερό και σαπούνι πριν τη χρήση τους για άλλα τρόφιμα, διατήρηση των αμαγείρευτων τροφίμων ξεχωριστά από τα μαγειρεμένα, και πλύσιμο όλων των φρούτων και λαχανικών πριν τη βρώση τους, ακόμα και αυτών που προέρχονται από έναν ιδιωτικό κήπο.