Αγγλικός όρος

genital wart

Ορισμός

Τα οξυτενή κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα αυτά πιθανόν να σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις οξυτενών κονδυλωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Διάφορες θεραπείες, μεταξύ των οποίων είναι η τοπική εφαρμογή χημικών ουσιών όπως η ποδοφυλλίνη, η θεραπεία με λέιζερ, η χειρουργική επέμβαση και η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη α-2a, έχουν χρησιμοποιηθεί με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Πάντως δεν υπάρχει καμία πλήρως ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τα οξυτενή κονδυλώματα.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Λαμβάνεται ιστορικό για τις σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία με σύντροφο με γνωστή λοίμωξη, με ένα νέο σύντροφο ή με πολλαπλούς συντρόφους. Για να εξεταστεί ο ασθενής, να ληφθεί ένα δείγμα ή να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες, λαμβάνονται γενικά μέτρα προφύλαξης. Ο επαγγελματίας υγείας εξετάζει τα γεννητικά όργανα για κονδυλώματα που αναπτύσσονται στις υγρές επιφάνειες των γεννητικών οργάνων, όπως είναι ο υπό την ακροποσθία σάκος, το στόμιο της ουρήθρας και, λιγότερο συχνά, ο κορμός του πέους ή το όσχεο στους άνδρες και το αιδοίο και τα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου στις γυναίκες. Και στα δύο φύλα, τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν στο περίνεο και στην περιπρωκτική περιοχή. Τα κονδυλώματα αρχίζουν ως μικροσκοπικά ροζ ή ερυθρά επάρματα και μπορούν να φθάσουν σε μέγεθος τα 10 εκατοστά και να αποκτήσουν μίσχο. Τα πολλαπλά κονδυλώματα αποκτούν εικόνα κουνουπιδιού. Ο ασθενής συνήθως δεν αναφέρει άλλα συμπτώματα, όμως λίγοι παραπονούνται για κνησμό και άλγος. Οι επιμολυσμένες περιοχές γίνονται δύσοσμες. Ο ασθενής παρακολουθείται για σημεία καρκίνου στα γεννητικά όργανα και για λοίμωξη. Η ατμόσφαιρα δεν πρέπει να είναι απειλητική και επικριτική για να μπορέσει ο ασθενής να εκφράσει τα συναισθήματά του για τις αλλαγές που αντιλαμβάνεται στη σεξουαλική του συμπεριφορά και στην εικόνα του σώματος του. Συνιστάται αποχή από το σεξ ή χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η ίαση. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει τους σεξουαλικούς του συντρόφους σχετικά με τον κίνδυνο γεννητικών κονδυλωμάτων και την ανάγκη εξέτασης. Ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα γενετικά κονδυλώματα μπορούν να υποτροπιάσουν και ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί, προκαλώντας κονδυλώματα από διαφορετικό στέλεχος. Ο ασθενής πρέπει να επανέρχεται για εβδομαδιαία θεραπεία μέχρι να αφαιρεθούν όλα τα κονδυλώματα και μετά να προγραμματίσει μια επίσκεψη παρακολούθησης σε 3 μήνες, αφού έχουν εξαφανιστεί όλα τα κονδυλώματα. Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 6 μήνες.