Αγγλικός όρος

mumps

Ορισμός

Μια οξεία λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από τον παραμυξoϊό της παρωτίτιδας, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή των σιελογόνων αδένων και άλλων οργάνων. Η επίπτωση στις Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω της παιδικής ανοσοποίησης με το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας- ερυθράς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Μετά από μια περίοδο επώασης 12 ως 25 ημερών, οι ασθενείς αναπτύσσουν πυρετό, κακουχία, κεφαλαλγία και διογκωμένους σιελογόνους αδένες. Περιστασιακά, προσβολή άλλων οργάνων οδηγεί σε κώφωση, παγκρεατίτιδα, μηνιγγίτιδα ή στα αγόρια σε στειρότητα ως αποτέλεσμα φλεγμονώδους καταστροφής του όρχεως -μία κατάσταση γνωστή σαν ορχίτιδα από παρωτίτιδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η θεραπεία είναι γενικά υποστηρικτική με κλινοστατισμό, αντιπυρετικά και αναλγητικά και ενδοφλέβια υγρά, αν χρειάζονται. Η ιντερφερόνη-άλφα 2Β μπορεί να προστατεύσει εναντίον της επαγόμενης από τον ιό ορχικής ατροφίας.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ανοσοποίηση με το τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMr) συνιστάται για όλα τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 12 και 15 μηνών, με επανάληψη μεταξύ των ηλικιών 4 και 6 ετών για να προληφθεί η νόσος. Αν εκδηλωθεί παρωτίτιδα, ο ασθενής κρατείται σε απομόνωση για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου σε άλλους. Η θερμοκρασία του ασθενή παρακολουθείται στενά και συνιστώνται υγρά. Αναλγητικά, τοπικά θερμά ή ψυχρά επιθέματα και μία δίαιτα με υγρά ή μαλακές τροφές βοηθά στη μείωση του άλγους από τους οιδηματώδεις αδένες. Ο ασθενής εξετάζεται για σημεία και συμπτώματα επιπλοκών και ενθαρρύνεται να αναλαμβάνει σταδιακά δραστηριότητα, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν.