Αγγλικός όρος

penis

Ορισμός

Το ανδρικό όργανο συνουσίας και στα θηλαστικά της ούρησης. Είναι ένα κυλινδρικό, εκκρεμές όργανο, το οποίο αναρτάται από το πρόσθιο και τα πλευρικά τοιχώματα του ηβικού τόξου. Είναι ανάλογο της κλειτορίδας στην γυναίκα. Αντίθετα με τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις, το μέγεθος του φυσιολογικού πέους δεν έχει καμιά επίπτωση στην ευχαρίστηση του άνδρα ή της γυναίκας κατά την ερωτική επαφή.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ: Το πέος αποτελείται συνήθως από στυτικό ιστό, ο οποίος είναι διατεταγμένος σε τρεις στήλες και καλύπτεται ολόκληρο από δέρμα. Οι δύο πλευρικές στήλες αποτελούν τα σηραγγώδη σώματα του πέους. Η τρίτη ή μεσαία στήλη, γνωστή και ως σηραγγώδες σώμα της ουρήθρας, εμπεριέχει την ουρήθρα. Το σώμα του πέους προσαρτάται στο κατερχόμενο τμήμα του ηβικού οστού, μέσω των σκελών του πέους. Η κωνοειδής κεφαλή του πέους, η βάλανος του πέους, περιέχει το στόμιο της ουρήθρας. Καλύπτεται από ένα κινητό κάλυμμα, το οποίο είναι γνωστό ως ακροποσθία ή πόσθη, κάτω από το οποίο εκκρίνεται η ουσία που ονομάζεται σμήγμα.

Η υπεραιμία των γεννητικών οργάνων έχει ως συνέπεια την πλήρωση των σηραγγωδών σωμάτων με αίμα, ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής διέγερσης, προκαλώντας έτσι την στύση. Η υπεραιμία υποχωρεί μετά τον οργασμό και την εκσπερμάτιση. Το όργανο τότε επιστρέφει στην χαλαρή του κατάσταση. Το μέγεθος του χαλαρού πέους δεν συσχετίζεται αναγκαία με εκείνο του πέους σε κατάσταση στύσης.

Πληθυντικός

penises, penes

Ετυμολογία

[Λατ.]

Υπώνυμος όρος

penis captivus
clubbed penis
double penis
penis envy
penis lunatus
penis palmatus
webbed penis