Αγγλικός όρος

placenta

Ορισμός

Ο ωοειδής ή δισκοειδής σπογγώδης μορφολογικός σχηματισμός της μήτρας των θηλαστικών, από την οποία το έμβρυο προσλαμβάνει τα θρεπτικά του στοιχεία κα το οξυγόνο.

Βλ.: εικόνα


ΑΝΑΤΟΜΙΑ: Ο πλακούντας αποτελείται από το εμβρυϊκό τμήμα, το λαχνωτό χόριο, το οποίο φέρει πολλές χοριακές λάχνες και συνδέεται με τον βασικό φθαρτό της μήτρας, ο οποίος αποτελεί το μητρικό τμήμα. Οι χοριακές λάχνες βρίσκονται σε χώρους του ενδομητρίου, οι οποίοι είναι γεμάτοι με μητρικό αίμα και λέμφο. Οι ομάδες των λαχνών χωρίζονται με πλακουντιακά διαφραγμάτια, σχηματίζοντας 20 περίπου διαφορετικά λοβία που ονομάζονται κοτυληδόνες.

Προσαρτημένη στο όριο του πλακούντα είναι μια μεμβράνη που περικλείει το έμβρυο. Αποτελείται από πολλούς ιστούς (γνήσιος φθαρτός, θυλακοειδής φθαρτός, λείο χόριο και άμνιο). Στο κέντρο της κοίλης πλευράς είναι προσαρτημένος ο ομφάλιος λώρος, μέσω του οποίου τα ομφαλικά αγγεία (δύο αρτηρίες και μια φλέβα) οδεύουν προς το έμβρυο. Ο λώρος στην τελειόμηνο κύηση είναι περίπου 50 cm μακρύς.

Ο ώριμος πλακούντας έχει διάμετρο 15-18 cm και ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια. Η αποβολή του μετά τον τοκετό είναι γνωστή ως υστεροτοκία.

Το μητρικό αίμα εισέρχεται στους μεσολάχνιους χώρους του πλακούντα διαμέσου των σπειροειδών αρτηριών, οι οποίες αποτελούν κλάδους των μητριαίων αρτηριών. Γεμίζει τις χοριακές λάχνες και ρέει περιφερικά στον ακριανό κόλπο, ο οποίος οδηγεί στις μητριαίες φλέβες. Μόρια τροφών, οξυγόνο και αντισώματα διέρχονται από το εμβρυϊκό αίμα των λαχνών. Τα άχρηστα μεταβολικά προϊόντα διέρχονται από το εμβρυϊκό αίμα στο αίμα της μητέρας. Φυσιολογικά δεν αναμειγνύεται το εμβρυϊκό με το μητρικό αίμα. Ο πλακούντας αποτελεί επίσης ένα ενδοκρινικό όργανο. Παράγει χοριακή γοναδοτροπίνη, η ύπαρξη της οποίας σία ούρα αποτελεί την βάση για ένα τύπο δοκιμασίας εγκυμοσύνης. Από τον πλακούντα εκκρίνονται επίσης οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Πληθυντικός

placentae, plancentas

Ετυμολογία

[Λατ., a flat cake]

Υπώνυμος όρος

abruption of placenta
accessory placenta
placenta accreta
adherent placenta
annular placenta
battledore placenta
bidiscoidal placenta
bilobate placenta
bipartile placenta
chorioallantoic placenta
circinate placenta
placenta circumvallata
circumvallate placenta
cirsoid placenta
cordiform placenta
deciduate placenta
dimidiate placenta
discoid placenta
double placenta
endotheliochorial placenta
epitheliochorial placenta
placenta fenestrata
fetal placenta
fundal placenta
hemochorial placenta
hemoendothelial placenta
horseshoe placenta
incarcerated placenta
placenta increta
lateral placenta
maternal placenta
membranous placenta
multilobate placenta
nondeciduate placenta
placenta pecreta
placenta previa
placenta previa partialis
placenta reflexa
reniform placenta
retained placenta
placenta spuria
succenturiate placenta
trilobate placenta
tripartite placenta
triple placenta
placenta uterina
velamentous placenta
villous placenta
zonary placenta