Αγγλικός όρος

glomerulonephritis

Ορισμός

Ένας τύπος νεφρίτιδας στον οποίο οι βλάβες αφορούν κυρίως τα σπειράματα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια. Η οξεία σπειραματονεφρίτιδα, που ονομάζεται και οξύ νεφριτικό σύνδρομο ακολουθεί συχνά λοιμώξεις, ειδ. της ανώτερης αναπνευστικής οδού που οφείλονται σε συγκεκριμένα στελέχη στρεπτοκόκκου. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, υποξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, κρυοσφαιριναιμία, διάφορους τύπους αρτηρίτιδας, όπως οζώδης πολυαρτηρίτιδα, πορφύρα Henoch-Schönlein, καθώς επίσης και σε σπλαγχνικά αποστήματα. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από αιματουρία, πρωτεϊνουρία, ερυθροκυτταρικούς κυλίνδρους, ολιγουρία, οίδημα, κνησμό, ναυτία, δυσκοιλιότητα και υπέρταση. Η εξέταση του συμπληρώματος του ορού και η βιοψία νεφρού διευκολύνουν τη διάγνωση και βοηθούν στην εκτίμηση της πρόγνωσης.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Παρακολουθούνται τα επίπεδα της κρεατινίνης στον ορό, η συγκέντρωση της ουρίας στο αίμα και η κάθαρση της κρεατινίνης και της ουρίας και ελέγχονται πιθανές διαταραχές των ηλεκτρολυτών και της οξεοβασικής ισορροπίας. Παρακολουθούνται επίσης το ισοζύγιο των υγρών και καταγράφονται καθημερινά οι μεταβολές των οιδημάτων, του σωματικού βάρους και η πρόσληψη και αποβολή υγρών. Ελέγχονται τα ζωτικά σημεία του ασθενούς κάθε 4 ώρες ή όποτε κρίνεται απαραίτητο και το δέρμα για σημεία ρήξης. Παρέχεται επίσης φροντίδα του δέρματος και συχνή μετακίνηση του σώματος. Ο ασθενής συμβουλεύεται να περιορίσει τις δραστηριότητές του κατά τις οξείες φάσεις αιματουρίας, αζωθαιμίας, έντονου οιδήματος και αρτηριακής υπέρτασης· ωστόσο, ενθαρρύνεται η αυτοεξυπηρέτηση όταν τα οξέα συμπτώματα υποχωρήσουν, ανάλογα με το βαθμό της καταβολής και τις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης. Ενθαρρύνεται η εκτέλεση κατάλληλων δραστηριοτήτων. Οι οδηγίες που δίνονται στον ασθενή αφορούν διαιτητικούς περιορισμούς καθώς και έλεγχο των υγρών· τονίζεται η σημασία του χαμηλού νατρίου στη δίαιτα, των γευμάτων με πολλές θερμίδες και επαρκή ποσότητα (αν και περιορίζεται μερικές φορές) πρωτεΐνης. Τα χορηγούμενα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει τεθεί.

Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τα άτομα που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα και να αναφέρει άμεσα τα πιθανά σημεία λοίμωξης, ειδικά του ουροποιητικού. Η σημασία της παρακολούθησης σε τακτική βάση υπερτονίζεται. Παρακολουθείται η ανταπόκριση του ασθενούς, ενώ σε σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία εφαρμόζεται αιμοκάθαρση.

Υπώνυμος όρος

membranoproliferauve glomerulonephritis
rapidly progressive glomerulonephritis