Αγγλικός όρος

coronary artery disease

Ορισμός

Στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, συνήθως ως το αποτέλεσμα αθηροσκλήρωσης. Είναι η πλέον κοινή αιτία θανάτου στα βιομηχανοποιημένα έθνη. Στις ΗΠΑ, το 2001, 460.000 άτομα απεβίωσαν λόγω στεφανιαίας νόσου.

Οι στενώσεις εντός της στεφανιαίας κυκλοφορίας παρατηρούνται συνηθέστερα σε άτομα τα οποία καπνίζουν ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, ή οικογενή προδιάθεση για στεφανιαία νόσο. Η στεφανιαία νόσος τείνει να επιδεινώνεται με την αύξηση της ηλικίας και είναι συχνότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Εάν οι στενώσεις εντός των στεφανιαίων αρτηριών περιορίζουν τη ροή οξυγονωμένου αίματος στο μυοκάρδιο, μπορεί να προκύψει ισχαιμία ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τυπικά, οι ασθενείς οι οποίοι βιώνουν συμπτώματα λόγω στεφανιαίας νόσου, αναφέρουν πόνο, καύσο ή πίεση στο στήθος (στηθάγχη) η οποία ξεκινά ή επιδεινώνεται με τη σωματική άσκηση, τη συναισθηματική ένταση, την έκθεση στον ψυχρό αέρα, ή τρώγοντας βαρύ γεύμα. Ο πόνος μπορεί να περιγραφεί ως ασφυκτικό αίσθημα ή μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσκολία της αναπνοής. Συχνά εντοπίζεται κάτω από το στέρνο και μπορεί να εξαπλωθεί στο ανώτερο τμήμα του στήθους, στο λαιμό, στο σαγόνι, στους ώμους, στην πλάτη ή στους βραχίονες. Μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό, ναυτία, έμεση ή εφίδρωση. Παρ όλα αυτά, πολλοί ασθενείς μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου, μια πάθηση η οποία καλείται «σιωπηλή ισχαιμία», ή μπορεί να αποδώσουν τα συμπτώματα σε άλλο αίτιο (π.χ., σε δυσπεψία).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Μια χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη δίαιτα, ένα κανονικό πρόγραμμα συντηρητικής άσκησης και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να περιορίσουν τη στεφανιαία νόσο. Φάρμακα για τον έλεγχο της υπέρτασης, των λιπιδίων και της ισχαιμίας (όπως β-αναστολείς, στατίνες και νιτρώδη) μπορούν επίσης να απαλύνουν τα συμπτώματα. Σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να βοηθήσει η επεμβατική διάνοιξη των στενωμένων αρτηριών. Αυτές οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη στεφανιαία αγγειοπλαστική, την τοποθέτηση στεντ, την αθηρεκτομή και τη χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης.

Συντομογραφία

CAD