Αγγλικός όρος

Escherichia coli 0157:H7

Ορισμός

Στέλεχος της Escherichia coli που μπορεί να προκαλέσει αιματηρή διάρροια (και άλλες πιο σοβαρές παθήσεις) ως αποτέλεσμα παραγωγής μιας πολύ ισχυρής τοξίνης. Εξάρσεις διαρροϊκών λοιμώξεων που προκαλούνται από το O157:H7 έχουν παρατηρηθεί σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, οικογένειες, φάρμες, ταχυφαγεία, οικοτροφεία, χώρους περίθαλψης κατοικιδίων ζώων και σχολεία. Το βακτήριο μπορεί να μολύνει το υπομαγειρεμένο κρέας, ιδίως των χάμπουργκερ, το μη συντηρημένο χυμό μήλων, τα λαχανικά που μεγαλώνουν με κοπριά, ή τα αποθέματα νερού. Η λοίμωξη που προκαλείται από αυτό τον βάκιλλο μπορεί να μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο, από άνθρωπο σε άνθρωπο, ή μέσω των μολυσμένων τροφών και του νερού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ασυμπτωματική λοίμωξη είναι συνήθης. Σε άλλες περιπτώσεις, μετά από την περίοδο επώασης διάρκειας 3-8 ημερών εκδηλώνεται μια απύρετη και αυτοπεριοριζόμε-νη διάρροια. Ωστόσο, η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγική κολίτιδα με αιματηρή διάρροια, σοβαρό κοιλιακό άλγος και χαμηλό πυρετό. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων συμβαίνει συνήθως μετά από 1 εβδομάδα. Στο 15% περίπου των περιπτώσεων, οι ασθενείς αναπτύσσουν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Η θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο κυμαίνεται από 3- 5%. Η υψηλότερη επίπτωση του HUS παρατηρείται στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Χωρίς υψηλό δείκτη υποψίας, η διάγνωση είτε σε μια μεμονωμένη περίπτωση είτε σε ομαδικά κρούσματα μπορεί να καθυστερήσει. Για την αποφυγή μη απαραίτητων διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως η κολονοσκάπηση και η κολεκτομή, η διάγνωση πρέπει να τεθεί το συντομότερο δυνατό.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Το νωπό κρέας πρέπει να μαγειρευτεί μέχρι να φθάσει σε θερμοκρασία 71,1°C και το κρέας δεν πρέπει να είναι ρόδινο στο εσωτερικό του. Τα υπολείμματα του κρέατος πρέπει να επαναθερμαίνονται στους 73,3°C. Τα άτομα που αλλάζουν τις πάνες ενός μωρού πρέπει να πλένουν τα χέρια τους προσεκτικά αμέσως μετά. Τα άτομα που χειρίζονται τροφές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά τη χρήση τουαλέτας.

Κύριος όρος

Escherichia coli