Αγγλικός όρος

stomatitis

Ορισμός

Φλεγμονή του στόματος (περιλαμβανομένων των χειλέων, της γλώσσας και των βλεννογόνων).

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η στοματίτιδα ενδέχεται να σχετίζεται με ποικιλία παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων, του χημικού ερεθισμού, της ακτινοθεραπείας, της αναπνοής από το στόμα, της παράλυσης των νεύρων που νευρώνουν τη στοματική χώρα, της χημειοθεραπείας που βλάπτει ή καταστρέφει τις βλεννογόνους μεμβράνες, τις παρενέργειες άλλων φαρμάκων ή την οξεία βλάβη των χειλιών από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι ρινικοί και στοματικοί βλεννογόνοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τραυματισμούς από τη χρήση ρινικών καθετήρων παροχής οξυγόνου ή θρέψης και από οδοντιατρικές συσκευές. Επίσης αυτές οι περιοχές μπορεί να υποστούν βλάβες κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, όταν έχει τοποθετηθεί ενδοτραχειακός σωλήνας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν στοματικό πόνο, ιδιαίτερα κατά τη λήψη τροφής ή υγρών, δύσοσμη αναπνοή ή δυσχέρεια κατάποσης. Η εξέταση συχνά ανευρίσκει στοματικά έλκη, θρυπτικότητα των βλεννογόνων μεμβρανών, εξοίδηση των αυχενικών λεμφαδένων και πυρετό σε ορισμένες περιπτώσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία εξαρτάται από τον αιτιολογικό παράγοντα αλλά συχνά είναι συμπτωματική. Οι βλεννογόνοι πρέπει να διατηρούνται υγροί και ελεύθεροι βλεννωδών εκκρίσεων. Η φροντίδα των δοντιών και των ούλων πρέπει να είναι σχολαστική και να περιλαμβάνει τη χρήση οδοντικού νήματος. Ο πόνος της στοματίτιδας μπορεί να απαλυνθεί με συστηματικά αναλγητικά ή με την εφαρμογή αναισθητικών σκευασμάτων στις επώδυνες πληγές. Οι πάσχοντες που φορούν τεχνητές οδοντοστοιχίες πρέπει οπωσδήποτε να τις καθαρίζουν σχολαστικά. Η οδοντοστοιχία πρέπει να αφαιρείται εάν ο ασθενείς έχει χάσει τις αισθήσεις του ή βρίσκεται σε λήθαργο.