Αγγλικός όρος

heatstroke

Ορισμός

Μια κατάσταση που οφείλεται σε ανεπάρκεια των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών του σώματος στη διάρκεια ή μετά από έκθεση σε θερμότητα και σε υψηλή σχετική υγρασία (φυσιολογικά θερμοκρασίες αέρα μεγαλύτερες από 26,1°C και σχετική υγρασία μεγαλύτερη από 70%). Στις Η.Π.Α, 270 άνθρωποι πεθαίνουν από θερμοπληξία κάθε χρόνο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η θερμοπληξία χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμοκρασία σώματος, συνήθως πάνω από 40,6°C κεφαλαλγία· αιμωδία και κνησμό· σύγχυση που προηγείται της αιφνίδιας εμφάνισης παραληρήματος ή κώματος· ταχυκαρδία· ταχεία αναπνευστική συχνότητα· και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι ασθενείς με ύπουλη (που δε σχετίζεται με τη δραστηριότητα) έναρξη θερμοπληξίας μπορεί να έχουν ζεστό, υγρό δέρμα· το δέρμα των δραστήριων ανθρώπων μπορεί να είναι ακόμα υγρό από την εφίδρωση, η τελευταία όμως θα σταματήσει, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αποτελεσματική, άμεση θεραπεία για τη μείωση της θερμοκρασίας του κορμού του σώματος μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενή. Τα ρούχα του ασθενή πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως και ο ασθενής να ψυχθεί ενεργητικά. Για αρκετές ημέρες ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται για σημεία διαταραχής της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών και νεφρική ανεπάρκεια.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής στον οποίο υπάρχει υποψία θερμοπληξίας εκτιμάται όσον αφορά τη βατότητα των αεραγωγών, την επάρκεια της αναπνοής, της κυκλοφορίας και τη διανοητική του κατάσταση χρησιμοποιώνταςτο σύστημα AVPU και άλλα συσχετιζόμενα σημεία και συμπτώματα, όπως είναι: η καταπληξία, η αδυναμία, η ζάλη, ο έμετος, η θόλωση της όρασης, η λοίμωξη και ευρήματα απότο δέρμα. Εκτιμώνται τα ζωτικά σημεία και χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο μασχάλης ή ορθού, ο θεράπων ιατρός παρακολουθεί τη θερμοκρασία του ασθενή· αυτή αρχικά μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλή. Στο νοσοκομειακό περιβάλλον, πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνουν βιοχημικές εξετάσεις, αέρια αίματος, ανάλυση ούρων, γενική αίματος και κατάλληλες καλλιέργειες για να βοηθήσουν στην κατάλληλη θεραπεία. Οι διαδικασίες ψύξης αρχίζουν αμέσως στον τόπο που βρίσκεται ο ασθενής και συνεχίζονται στο νοσοκομείο. Χορηγούνται ενδοφλέβια διαλύματα για την υποκατάσταση των υγρών στον αφυδατωμένο ασθενή, καθώς και οξυγόνο σε υψηλή συγκέντρωση. Παρακολουθούνται η πρόσληψη υγρών και η διούρηση. Σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειαστεί επεμβατική αιμοδυναμική παρακολούθηση, ενδοτραχειακή διασωλήνωση και αερισμός ή επείγουσα αιμοκάθαρση.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Η νόσος που σχετίζεται με τη θερμότητα μπορεί να προληφθεί μέσω εκπαίδευσης του κοινού. Οι αθλητές διδάσκονται να αναγνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα των προβλημάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα και τη σημασία της πρόληψης και της άμεσης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων. Οι υψηλού κινδύνου ασθενείς (εκείνοι που είναι ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι, διαβητικοί ή αλκοολικοί, εκείνοι με καρδιακή νόσο και άλλες χρόνιες νόσους και εκείνοι που λαμβάνουν φαινοθειαζίδες ή αντιχολινεργικά) συμβουλεύονται να λαμβάνουν τις εξής προφυλάξεις: να φορούν χαλαρά, ελαφριά ρούχα· να κάνουν συχνά διαλείμματα ανάπαυσης, ειδ. στη διάρκεια κοπιαστικών δραστηριοτήτων· να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα υγρών, συμπεριλαμβανομένων ποτών με ηλεκτρολύτες· να αποφεύγουν το ζεστό, υγρό περιβάλλον αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν κατάλληλο κλιματισμό στο δωμάτιο και να αναζητούν χώρους που κλιματίζονται για ανακούφιση. Αν είναι απαραίτητο, ο ασθενής παραπέμπεται σε κάποια κοινωνική υπηρεσία για βοήθεια, όσον αφορά τον κλιματισμό του σπιτιού.

Συνώνυμο

sunstroke